Parkinson Hastalığı Bir Değil, İki Hastalık

0
Bruno Aguirre/Unsplash

İsmi aksini belirtse de, Parkinson hastalığı; ya beyinde ya da bağırsaklarda başlayan bir değil, iki hastalık. Bu durum, Parkinson’lu hastaların neden büyük oranda değişiklik gösteren belirtiler tarif ettiğini açıklıyor ve bu kişilerde başarı gösterebilecek yöntemin kişiselleştirilmiş ilaçlar olduğuna işaret ediyor.

Önde gelen sinirbilim bülteni Brain‘de yayımlanan araştırmada varılan sonuçlar böyle.

Çalışmanın araştırmacılarından olan ve Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi Klinik Tıp Bölümü’nde çalışan Profesör Per Borghammer şöyle açıklıyor: “Gelişmiş tarama yöntemlerinin yardımıyla, Parkinson hastalığının iki çeşide ayrılabileceğini ve bu çeşitlerin vücuttaki farklı yerlerde başladığını gösterdik. Bazı hastalarda, hastalık bağırsaklarda başlıyor ve oradan sinirsel bağlantılar yoluyla yayılıp beyne ulaşıyor. Diğerlerinde ise hastalık beyinde başlıyor ve bağırsaklar ile kalp gibi diğer organlara yayılıyor.”

Borghammer ayrıca bu keşfin, gelecekte Parkinson tedavisinde çok önemli olabileceğini belirtiyor çünkü gelecekteki tedavilerin, bireysel hastaların hastalık kalıbına dayanması gerektiği düşünülüyor.

Parkinson hastalığı, sinir hücrelerine zarar veren alfa-sinüklein proteininin birikmesi sebebiyle beynin yavaşça kötüye gitmesi olarak tanımlanıyor. Bu durum, pek çok insanın hastalıkla ilişkilendirdiği yavaş, sert hareketlere yol açıyor.

Aarhus Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz