Parkinson Hastalığının Durdurulabileceğine Dair İlk Bulgu Geldi

0
Getty İmages
Getty İmages 

Klinik ortamında yapılan bir araştırmaya göre, Parkinson hastalığının ilerlemesini, normalde tip 2 diyabette kullanılan bir ilaçla durdurmak mümkün görünüyor.

Mevcut ilaçlar, semptomları yönetmeye yardım ederler ama beyin hücrelerinin ölmesini önlemezler.

Lancet’te yayınlanan, 62 hasta ile yapılan araştırmaya göre, tıbbın hastalığın ilerlemesini durdurduğu ifade ediliyor.

University College London (UCL) ekibi “heyecanlılar”, ancak uzun vadeli faydası konusunda belirsizlikler mevcut ve ilaç için daha fazla test yapılması gerekiyor, bu yüzden aynı zamanda ihtiyatlı olunması konusunda da uyardılar.

Araştırmacılardan biri olan Prof. Tom Foltynie, verdiği demeçte, “Hiç şüphesiz, Parkinson hastalarının en önemli gereksinimi hastalığın ilerlemesini yavaşlatan bir ilaçtır, bu tartışılamaz,” dedi.

Parkinson’da, beyin giderek hasar görür ve dopamin hormonu üreten hücreler ortadan kalkar.

Titreme, hareket zorluğu ve nihayetinde hafıza sorunları meydana gelir.

Tedaviler, dopamin düzeylerini artırarak semptomları yönetmeye yardımcı olurken, öte yandan beynin ölümü devam eder ve hastalık daha da kötüleşir.

Hiç bir ilaç bunun olmasını durdurmuyor.

Başlangıç

Araştırmada, hastaların yarısına diyabet ilacı Exenatide, diğerlerine plasebo verildi (içinde aslında hiç bir şey bulunmayan sahte tedavi). Tüm hastalar, her zamanki gibi normalde kullandıkları ilaçlarını da kullanmaya devam ettiler.

Beklendiği gibi, sadece normal ilaç alanlarda belirtiler, 48 haftalık tedavi süresince kötüleşti. Ancak Exenatide verilen hastaların durumu stabil (sabit) kaldı.

Deneysel tedavi bittikten üç ay sonra, Exenatide alanlar daha iyi durumdaydılar.

Prof. Foltynie, “Parkinson hastalığına, bu kadar etkili bir şeyin bulunduğu, gerçekleşen boyuttaki, ilk klinik araştırma budur,” dedi.

“Bize, sadece semptomları hafifletmekle kalmadığı, altta yatan hastalığa karşı da bir şeyler yaptığı konusunda güven verdi.”

“Heyecanlanmalı ve cesaretlendirilmeliyiz, ancak bu bulgularımızı tekrarlamamız gerektiğinden temkinli de olmalıyız.”

  1. Parkinson hastalığı ‘bağırsakta başlıyor olabilir’,

  2. Yüz yıllık Parkinson bilmecesi çözüldü,

  3. Uzmanlar, beyine iyi gelen ”harika-ilaç” nedeniyle heyecanlı.

İlk Zamanlar

İlacı çok daha uzun zaman periyodlarında test etmeleri gerekiyor.

Etkili bir ilacın, hastaları önemli ölçüde iyileştirebilmesi için yıllarca hastalığı engellemesi gerekecektir.

Parkinson yavaş ilerliyor, her ne kadar 60 haftalık deneyin farkı kesinlikle ortada ise de, araştırmacılar, günden güne yaşamlar üzerine yapacağı etkiler karşısında, bunun önemsiz bir fark olduğunu söylüyorlar.

İlaç, GLP-1 adlı bir hormon sensörüne etki ederek, şeker hastalığında kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı oluyor.

Bu sensörler de, beyin hücrelerinde bulunur. İlacın bu hücrelerin daha verimli çalışmasını veya hayatta kalmalarını sağlamaya fayda ettiği düşünülmektedir.

İlacın, Alzheimer hastalığı gibi diğer nöro dejeneratif hastalıklarda da test edilmesinin nedeni budur.

İngiltere’de yapılan Parkinson araştırmaları hakkında, müdür yardımcısı David Dexter, “bulgular, exenatide gibi ilaçların Parkinson hastalığının seyrini yavaşlatabileceğine dair umut veriyor – şu anda uygulanan tedavinin yapamadığı bir şey,” diyor.

“Parkinson, oldukça yavaş ilerlediğinden, bu çalışma muhtemelen Exenatide’in ilerlemeyi durdurup durduramayacağını söylemek için çok kısa, ancak kesinlikle cesaretlendirici ve daha fazla inceleneceğini de garanti ediyor.”

Parkinson Araştırması için Michael J Fox Vakfı’ndan Dr. Brian Fiske, “Exenatide çalışmalarının sonuçları devam eden testleri destekliyor, ancak klinisyenlere ve hastalara, riskleri ve etkileri hakkında daha fazla bilgi edinilene kadar diyetlerine Exenatide eklememeleri tavsiye ediliyor. “

BBC News


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz