Playstation VR Kanepesinde Oyun Oynayanlar için En İyi Sanal Gerçeklik Seti

0

psvr

İki sene önce,  Sony kod adı ‘Morpheus’ olan bir proje hakkında çalıştığını açıkladı. Bir isminin olmasının yanı sıra muamma bir projeydi. Matrix’e benzer bir şekilde, Morpheus’un amacı bizi bulunduğumuz gerçeklikten başkasına taşımaktı. Sony’nin kırmızı hapı, farklı olarak sizi gerçek dünya yerine bir bilgisayar oyununa götürüyor,  en ucuz iyi kalite VR kulaklığıyla beraber!

Peki, Ya Nasıl Çalışıyor?

Bir çok sanal gerçeklik takımı gibi, Playstation VR’da iki görüntüyü çok yakın tutup tekmiş gibi göstererek stereoskopik görselleri kullanıyor. İvmeölçer ve topaç kafanızın pozisyonunu algılıyor, görüntülerin yerlerini hareketlerinize göre düzenliyor. Tüm bunların gerçek dünya görüntüleriyle birleşmesi bizi yeni bir dünyada olduğumuz düşüncesine kaptırıyor.

Bahsettiğimiz sanal gerçeklik takımı, Playstation kamerası ile beraber çalışıyor, dolayısıyla Playstation kamerasına da ihtiyacınız var.

Nasıl Bir Görüntüsü Var?

Playstation VR, profil görüntüsü
Playstation VR, profil görüntüsü

Playstation VR ve PS 4
Playstation VR ve PS 4

Playstation VR'daki ses ayarları ve güç düğmesi
Playstation VR’daki ses ayarları ve güç düğmesi

Playstation VR, bilgisyar bağlantılı HTC Vive ve Oculus Rift’e akıllı telefon bağlantılı Gear VR ve Google Cardboard’dan daha çok benziyor. Telefon yerleştirmek yerine, PS VR tamamen PlayStation 4‘e bağlanıyor.

Parlak LEDlerle dolu bir set, yedi tane önde, iki tane ise arka tarafında var. Anime çizgi filmlerden fırlamış gibi duruyor.

Kurması Zor Mu?

Diğer iyi VR seçeneklerine (Rift ve Vive) kıyasla PlayStation VR’ ı kurması kolay gözüküyor. HTC veya Oculus’un sunduklarını almadan önce bile, kuruluş zamanı bilgisayar oyun teçhizatının VR setiyle çalışmasını sağlıyor. PS VR, konsola sahip olmayı ve son güncellemeyi yapmış olmayı gerektiriyor.

PS VR dış işlemci kutusu
PS VR dış işlemci kutusu

PS4’ünüz tamamen kurulduktan sonra, PlayStation VR’ı kurmak, parçaları belli bir sırayla takmak kadar kolay. Sony bizler için her kabloyu sırasına göre etiketlemiş de.

Kurulum, Gear VR’dan daha çok vakit alıyor, ama HTC Vive’dan daha az göz korkutucu ve zaman alıcı. PS VR kamera kullanırken, bas aletleri kurmanızı gerektirmiyor. Kötü yanı ise, HTC Vive sizi oda boyunca takip edebilirken Playstation VR buna yeterli değil.

Kullanması Rahat mı? Pek De Öyle Gözükmüyor

Cihazın üzerindeki ışıklar tam gözüküyor ama Playstation VR diğer setlere göre biraz garip. Göz yanlarında ve öndeki köpük pedler uzun süreli giyim imkânı tanıyor. Ağırlığı ve şekli – en azından benim kafa şeklim için- diğer setlere göre daha rahat.

Oyuna bağlı olarak, Playstation VR'da bildiğimiz DualShock kumandalarını kullanabilir ya da VR mekanizması ile ilerleyebilirsiniz.
Oyuna bağlı olarak, Playstation VR’da bildiğimiz DualShock kumandalarını kullanabilir ya da VR mekanizması ile ilerleyebilirsiniz.

Beni Rahatsız Eder Mi? Nasıl Bir Deneyim Bu?

Genel olarak hayır, çoğu PS VR oyunları oynaması rahattır. 2 boyutlu bir oyun oynarken ekranı sinema ekranına çevirdiğimde bile. Bunun yanında, Wayward Sky, Batman VR gibi VR oyunları karışıklığa sebep olmazken, RIGS gibi oyun demoları için aynı şey geçerli değil. Oyunda etrafta zıplayarak ve koşan oyuncuların olması uzun süreli takibi zorlaştırıyor.

Yönlü ses bu konuda yardımcı olabilir, olmayabilir de. Her halükarda havalı bir efekt. Sette bulunan veya herhangi bir kulaklık sesin her iki yönünüze de iletimini sağlıyor. Ossic gibi şirketler de bu konuda girişimlerde bulunmuşlardı ve bu özellik birçoğumuzun düşündüğünün aksine, konsolun kaldıracağı görüntü sayısını etkilemiyor.

HTC Vive da olduğu gibi dolaşmadığınız için, PS VR daha az öncelikli algılama gerektiriyor. Ekte olan uzatma kablosu sayesinde de kanepenizde veya işyerinizde otururken bir yandan normal bir şekilde, VR seti ile Playstation oynayabilirsiniz.

HTC Vive (solda) ve Playstation VR (sağda)
HTC Vive (solda) ve Playstation VR (sağda)

Oculus Rift ve HTC Vive’dan daha aza mal oluyor

Eğer ki ilk satışa sürülenlerden alırsanız ki içerisinde kulaklık ve gözlük seti, Playstation Kamerası, 2 adet Playstation kamera kumandası ve VR Worlds oyun diski olan Playstation VR size 500 dolara mal oluyor. Zaten 60 dolar olan Playstation kameram var diyorsanız, Sony’nin size olan teklifi Playstation Core,  sadece kulaklık ve gözlük takımı, gerekli kabloları barındırıyor. 299 dolar olan  Playstation 4 ile birleşince  toplamda  600 dolarlık Oculus Rift ve 800 dolarlık HTC Vive la çalışan 1.000 dolardan pahalı oyun bilgisayarından elbette ki ucuz oluyor.

Peki ya satın almalı mısınız?

Playstation 4’teki sanal gerçeklik gayet iyi fakat pahalı bilgisayarlarda çalışan Vive ve Oculus’taki kadar kaliteli görseller de yok.

Yine de VR genel olarak pahalı. Satın alma kararınızda asıl önemli iki etken var; 13 Ekim de yayınlanacak olan ve sonrasında üretilecek oyunlara özel bir ilginiz var mı? VR başlıkları eğlenceli fakat favori oyunlarınızı bu sanal büyük ekranda oynamak tek başına 300 dolara mal olabilir.

Eğer bir bilgisayar oyuncusu değilseniz ama yine de VR oyunlarına ilgiliyseniz, almanız gereken konsol tam da bu!


Çeviren: Zeynep Bilgili

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz