Dronlar, robotlar ve otonom sistemler, insanlar ve yaban hayatı için şehirlerin içindeki ve etrafındaki doğal dünyayı dönüştürebilir.
170’den fazla uzmanın yer aldığı ve iki gün önce yayımlanan uluslararası bir araştırmada, günümüzdeki en son teknolojilerin şehirdeki doğa ve yeşil alanlar için oluşturabileceği fırsatlar ile zorluklar değerlendiriliyor.
Araştırmacılar, yeni ortaya çıkan zararlıları belirlemek ve bitkilerle ilgilenilmesini temin etmek gibi doğayı gözlemleme şekillerini iyileştiren fırsatları vurguluyor ve insanların etraflarındaki doğal dünya ile etkileşim kurup ona değer vermesine yardımcı oluyor.
Robotlar, otonom taşıtlar ve dronlar şehirlerde giderek daha yaygın şekilde kullanıldıkça, hava kirliliği ile trafik sıkışıklığı azalabilir ve bu sayede şehir ile kasabalar, dışarıda zaman geçirmenin daha güzel olduğu yerler haline gelebilir.
Fakat araştırmacılar, robotlar ve otomasyonda kaydedilen ilerlemelerin çevreye zarar verebileceğini de belirtiyor.
Örneğin robotlar ve dronlar, yeni atık ile kirlilik kaynakları ortaya çıkarabilir ve bu durum, şehirdeki doğa için önemli olumsuz sonuçlar doğurabilir. Robotların ve dronların işlerini yapması için yeterli alan sağlamak amacıyla şehirlerin yeniden planlanması gerekebilir ve bu durum, yeşil alanlarda kayba yol açabilir. Bunlar ayrıca, yeşil alanlara oransız erişim gibi mevcut sosyal eşitsizlikleri de artırabilir.
Araştırmanın baş yazarı, Leeds Üniversitesi Dünya ve Çevre Fakültesi’nde çalışan Dr. Martin Dallimer şöyle söylüyor: “Robotlar gibi teknolojiler, hayatlarımızın neredeyse her yönünü değiştirme potansiyeli taşıyor. Toplum olarak, robotları ve otomatik sistemleri giderek daha fazla kullanmanın doğurduğu muhtemel yan etkiler ile tehlikeleri temkinli şekilde anlamaya çalışmamız büyük önem taşıyor.
“Gelecekte şehirdeki yeşil alanların ve doğanın ne gibi etkilere maruz kalacağını tahmin etmek zor olsa da; halkın, karar alıcıların ve robot geliştiricilerinin, oluşacak muhtemel fayda ve zararların farkında olmasını sağlamalıyız. Bu sayede zararlı sonuçlardan kaçınabilir ve faydaları tamamıyla gerçeğe dönüştürebiliriz.”
Leeds Üniversitesi. Ç: O.