Araştırmacıların belirttiklerine göre, şizofreni hastaları, bir video oyunu oynatılarak beyinlerinin işitsel sanrılarla alakalı kısmını kontrol edecek şekilde eğitilebiliyor.
Yapılan küçük bir çalışmada hastalar, oyun beyinlerinin konuşma ve insan seslerine duyarlı bölgesine bağlıyken oyundaki roketi yere indirmeyi başardılar.
Zamanla hastalar halüsinasyonların şiddetini azaltmak için tekniği günlük hayatlarında kullanmayı öğrendiler.
Ama bu sadece küçük bir pilot çalışmadır ve bulguların teyit edilmesi gerekmektedir.
Araştırmacı takım, Londra Kraliyet Koleji, Psikiyatri Enstitüsü, Psikoloji ve Nöro Bilim Bölümü ve Roehampton Üniversitesi’nden oluşturulmuş ve tekniğin ilaç tedavisine yanıt vermeyen şizofreni hastalarında faydalı olabileceğini belirtiyorlar.
Bu hastalığı taşıyan insanların daha aktif bir işitme korteksine sahip oldukları biliniyor, bu da onların konuşma ve seslere daha duyarlı oldukları anlamına gelmektedir.
Çalışmadaki 12 hastadan her biri her gün kafalarında kaba ve tehdit eden sesler, yani işitsel halüsinasyonlar duyuyorlardı. Bu şizofreni hastalığının genel bir belirtisidir.
Semptomları kontrol etmeye çalışmaları için kendilerinden MRI tarayıcıdayken bir video oyunu oynamaları istendi. Oyun esnasında bilgisayara bağlanmış bir roketi hareket ettirmek için kendi zihinsel stratejilerini kullanacaklardı – bunu yaparlarken duydukları dış seslerin de sesini kısabileceklerdi.
Londra Kraliyet Koleji’nden Dr Natasza Orlov’un belirttiğine göre: ”Hastalar ne zaman seslerin duyulmaya başlamak üzere olduğunu biliyorlar – bunu hissedebiliyorlar, bizim istediğimiz bu yardımı onları azaltmak üzere hemen devreye sokmalarıdır ya da sesleri tamamen durdurmalarıdır.”
Dediğine göre, çalışmadaki bütün hastalar, her biri MRI tarayıcıda dörder kez bulundular, kafalarının içinde duydukları seslerin daha az dışsal ve daha içsel hale geldiklerini, bunun da onları daha az stresli yaptığını ifade ettiler. Aynı zamanda, onlarla başa çıkmada daha iyi duruma geldiler.
”Çalışmadaki denek sayısı az olmasına ve bir kontrol grubumuzun bulunmamasına rağmen, bu sonuçlar umut vericidir,” diye ekledi Dr Orlov.
”Şu anda tekniği daha büyük bir denek grubuyla test etmek amacıyla, rastgele kontrollü bir çalışma yürütmeyi planlıyoruz,” diyor.
Kraliyet’ten ve Güney Londra ve Maudsley NHS Trust Vakfı’nda psikiyatrist danışman olan Prof. Suki Shergill, ”araştırmanın hastalara yardım etmek için yeni bir yaklaşım önerdiğini” belirtmiştir.
”Bunlar elde edilen ilk veriler olsa bile, hastaların beyin aktivitelerini MRI tarayıcısında olmadıklarında da kontrol edebilecekleri konusunda kısmen ümit vericidir,” dedi. MRI nöro geri bildirim protokolünü takip eden kişilerin izleyebilecekleri bir strateji olabileceğini öne sürerek, evden de yararlanabilirler, diye de ekledi.
Bu çalışma Translational Psychiatry dergisinde yayınlanmıştır.
BBC News