Yale Üniversitesi bilim insanlarının bulduğuna göre, soğuk hava gerçekten nezleye sebep oluyor.
Yale Üniversitesi, burun içindeki öz vücut sıcaklığı beş derece kadar düşerse, bağışıklık sisteminin nezle virüsü ile savaşacak kadar iyi çalışmadığını buldu.
Doktorlar uzun süre, zayıf şekilde havalandırılan yerlerde toplanmaya yatkın olduğumuz için soğuk havada daha çok nezle olduğumuz konusunda ısrar etmişti.
Fakat yeni çalışmanın iddia ettiğine göre, derece düşüşleri, burun çekişleri için gerçekten kabahatli durumda.
Yale Üniversitesi’nin bulduğuna göre burun içindeki öz vücut sıcaklığı beş derece kadar düştüğünde bağışıklık sistemi nezle virüsüne karşı iyi savaşamıyor.
Her zaman beş insandan biri burun kanallarında rhinovirus taşıyor (nezlenin en yaygın nedeni olan virüs).
Genellikle bağışıklık sistemi virüsü tutuyor, fakat sıcaklık düştükçe vücudun davetsiz misafir ile savaşma yeteneği de azalıyor.
Bu yüzden burun üzerine sıcak bir atkı giymek, ilk olarak virüsün girmesini durdurmayabilir, fakat vücudun onu durdurma yeteneğini artırabilir.
Yale Üniversitesi’nde bir bağışıklık biyolojisi uzmanı olan Akiko Iwasaki şöyle konuştu:
“Rhinovirüs’e karşı gösterilen doğal bağışıklık tepkisinin, öz vücut sıcaklığı ile karşılaştırıldığında, düşük vücut sıcaklığında zayıfladığını bulduk. Bu durum, olayın sadece virüs asıllı olmadığını, konağın verdiği cevabın da bu duruma başlıca katkıda bulunan etmenlerden olduğunu kanıtlıyor. Genelde vücut sıcaklığı düştükçe, doğal bağışıklık sisteminin virüslere tepkisinin azaldığı görülüyor. Başka bir deyişle, araştırma, soğuk algınlığını önlemek için insanların sıcak tutulması ve hatta burunlarını örtmesi gerektiğini söyleyen koca karı efsanesine güven sağlayabilir.”
Araştırma fare hücrelerinde yapılmasına rağmen, insanlara faydalı olabilecek ipuçları sunuyor.
Araştırmacılar uzun zamandır nezlenin en yaygın sebebinin rhinovirüs olduğunu ve virüslerin, burun boşluğu ortamının biraz daha soğuk olan ortamında, daha sıcak olan akciğerlerden daha hızlı çoğaldıklarını biliyordu.
Yine de önceki çalışmalar, vücut sıcaklığının, virüsü bağışıklık sistemi karşısında nasıl etkilediğine odaklanmıştı.
Sıcaklık ile bağışıklık tepkisi arasındaki ilişkiyi araştırmak için prof. Iwasaki ve meslektaşları, farenin hava yollarından alınmış hücreleri incelediler.
Hücreler 37 derece Celsius’ta veya öz vücut sıcaklığında kuluçkaya yattıklarında ve daha soğuk olan 33 derece Celcius’ta, bağışıklık sisteminin rhinovirüs’e olan tepkisini karşılaştırdılar.
Çalışma ayrıca, sıcaklık değişimlerinin virüsün kendisinden ziyade bağışıklık tepkisini etkilediğini güçlü bir şekilde öne sürüyor.
Araştırmacılar farenin genlerini değiştirdiler ve bu sayede bağışıklık sistemleri artık virüsü tespit edemedi, ardından havayolu hücrelerinin nezle virüsüne karşı nasıl tepki gösterdiği üzerinde çalıştılar.
Bu bağışıklık yetersizlikleri ile birlikte, virüsün düşük bir sıcaklıkta daha etkili çoğaldığını buldular.
Yale araştırmacıları, bu bulguların, sıcaklığın, çocukluk astımı gibi diğer durumlara karşı gerçekleşen bağışıklık tepkisini nasıl etkilediğini açıklamaya yardımcı olabileceğini umuyorlar.
Nezle, çoğu kişi için bir baş belasından fazlası olmamasına karşın, astımlı çocuklar için çeşitli soluma sorunlarına sebep olabilir.
Çalışma, Proceedings of the National Academy of Sciences’ta yayınlandı.
Kaynak: New York Times, Reuters