Sheffield Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, hastanelerin korkulu rüyası bakterilerin bağışıklık sistemini nasıl yanılttıklarını ortaya çıkarttı. Çalışmanın bulguları yeni tedavilerin yolunu açıyor.
Sheffield Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Bioteknoloji Bölümü önderliğinde yürütülen çalışma, insan sindirim sisteminde sıklıkla karşılaşılan Enterococcus faecalis (E. faecalis) bakterisinin hayati tehlike yaratan enfeksiyonlara nasıl sebep olduğunu araştırıyor.
FIRSATÇI BİR PATOJEN
Sağlıklı taşıyıcılarda zararsız, fakat fırsatçı bir patojen olan E. faecalis, insanların hastanelerde yakalandıkları kalp kapakçığı, idrar yolları ve kanda bakteri bulunması gibi enfeksiyonların da ilk şüphelisi. Halihazırda bunun nasıl gerçekleştiği bilim insanları tarafından tam olarak anlaşılamıyor.
Hücre yüzeyini değiştiren bakteri Sheffield Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Bioteknoloji Bölümünden Dr. Stéphane Mesnage önderliğinde yürütülen bir araştırma, E. faecalis bakterisinin, konakçısının bağışıklık sisteminden saklanmak için kullandığı mekanizmayı ortaya çıkardı.
BAĞIŞLIK SİSTEMİNDEN GİZLENMEK İÇİN…
Çalışmaya göre bakteri, bağışıklık sisteminden gizlenmek ve enfeksiyonu yaymak için kendi hücre yüzeyini değiştirebiliyor. Çalışmanın bulguları, bakterinin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde yeni yöntemlerin yolunu açabilecek.
Dr. Stéphane Mesnage, süper bakteri hakkında şunları söylüyor: “ E . faecalis fırsatçı bir patojendir. Sentetik penisilin türevleri de dahil olmak üzere birçok antibiyotiğe karşı doğal bağışıklığa sahip ve son çare olan vancomycin’e karşı da hızla bağışıklık kazanmakta. Antibiyotik tedavisinin ardından E faecalis diğer mikroorganizmaları da ekarte ederek enfeksiyona sebep olabiliyor.
GİZLENEREK ENFEKSİYONU YAYABİLİYOR
Çalışmamız gösteriyor ki bu organizma kendi polisakkarit yüzeyini modifiye edebilmekte; bu da enfeksiyona sebep olmasında önemli bir durum, (çünkü) polisakkaritleri modifiye edilmemiş bakteriler bağışıklık sisteminin hücreleri tarafından kolayca tanınabilir ve çevrelenebilirler. Polisakkarit modifikasyonu sayesinde E. faecalis, konakçısının bağışıklık sisteminden gizlenerek enfeksiyonu yayabiliyor. Hastanelerden bulaşan ve son çare olan antibiyotiklere bile direnç gösteren enfeksiyonlar gittikçe artmakta. Çalışmamız, yüzey polisakkaritlerini modifiye eden mekanizmayı hedeflemenin, E. faecalis enfeksiyonlarını tedavi etmek için farklı yöntemler geliştirmede yeni bir strateji olabileceğini öneriyor”.
Kaynak: Popular Science Türkiye, Haziran 2019
Bir Bağışıklık Sistemi Bileşeninin Bakteride Delik Açması İlk Defa Görüntülendi
Okyanusun Dibinde Yeni Ve İnanılmaz Bir Ekosistem Keşfedildi