Tamamen Düz Olan Balık Gözü Mercek

0
Mikail Şalaginov, Tian Gu, Christine Daniloff, Felice Frankel, Juejun Hu

Fotoğrafçılar, geniş bir alanı tek karede yakalamak için genelde balık gözü lensler kullanıyor. Birden fazla eğimli cam parçasından yapılan ultra geniş açılı bu mercekler, gelen ışığı büküyor ve baloncuk benzeri görüntüler meydana getiriyor. Birden çok parçadan oluşan küre şeklindeki tasarımı, balık gözü mercekleri doğal olarak kocaman hale getiriyor ve üretmesi de genelde maliyetli oluyor.

Şimdiyse Massachuesetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Lowell Massachuesetts Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, tamamen düz olan geniş açılı bir lens tasarlamışlar. Bu mercek, net ve 180 derece panoramik görüntüler oluşturabilen ilk düz balık gözü lens. Tasarım, ışığı belirli bir şekilde saptıran mikroskobik özelliklerle bezenmiş, devre levhası kalınlığındaki bir malzeme olan bir çeşit “metalens”.

Yeni balık gözü mercek, milimetre inceliğinde tek bir düz cam parçadan oluşuyor. Bu camın bir tarafı, gelen ışığı hassas şekilde dağıtarak panoramik görüntüler oluşturan ufak yapılarla kaplı; tıpkı kavisli, birden fazla unsurlu montajın yaptığı gibi… Lens tayfın kızılötesi kısmında çalışıyor fakat araştırmacılar lensin değiştirilerek, görünür ışıkta görüntü yakalanabileceğini de söylüyorlar.

Yeni tasarım, kendine çeşitli şekillerde uygulama alanı bulabilir. İnce ve ultra geniş açılı bu lensler, hantal eklentiler şeklinde fiziksel olarak takılmak yerine doğrudan akıllı telefonlara veya dizüstü bilgisayarlara ilave edilebilir. Bu düşük profilli lensler, endoskoplar gibi tıbbi görüntüleme cihazlarının yanısıra sanal gerçeklik gözleri, giyilebilir elektronik cihazlar ve diğer bilgisayarlı görüş cihazlarıyla da bütünleştirilebilir.

Jennifer Chu/MIT. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz