Tarih Öncesi İnsanlar, Atalarının Anısını Saklamak İçin Eski Taş Aletleri Geri Dönüştürmüş

0
Fotoğraf: Tel Aviv Üniversitesi

Tel Aviv Üniversitesince yürütülen ve türünde ilk olan bir çalışmada, tarih öncesi insanları önceki kuşakların yaptığı, kullandığı ve attığı taş aletleri toplayıp geri dönüştürmeye neyin ittiği sorgulanıyor. İsrail’in kıyı ovasının güneyinde yer alan 500.000 yıllık tarih öncesi Revadim bölgesindeki bir katmanda bulunan çakmaktaşından yapılma aletleri inceleyen araştırmacılar, bu konuda yeni bir açıklama öneriyor: Tarih öncesi insanlar, tıpkı bizler gibi doğaları ve kültürleri gereği koleksiyoncuymuş. Çalışmada, bu kişilerin insan yapımı eski eserleri duygusal bir dürtüyle topladıkları öne sürülüyor; çoğunlukla da atalarının anısını muhafaza etmek ve birbirlerine olan bağlılıklarını zaman ile mekan içerisinde sürdürmek için.

Tübingen Üniversitesi ile Roma – Sapienza Üniversitesinin katkılarıyla yürütülen çalışma, Scientific Reports bülteninde yayımlandı.

Tel Aviv Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesinin Arkeoloji ve Antik Yakın Doğu Kültürleri Bölümünde çalışan doktora öğrencisi Bar Efrati, iki yaşam döngüsüne sahip taş aletlerin bütün dünya çapındaki tarih öncesi bölgelerde bulunduğunu fakat bu olgunun daha önce hiç etraflıca araştırılmadığını söylüyor. Mevctu çalışmada araştırmacılar, İsrail’in kıyı ovasının güneyinde yer alan ve yaklaşık 500.000 yıl öncesine tarihlenen büyük, çok katmanlı bir açık hava bölgesi olan Revadim’deki belirli bir katmana yoğunlaşmışlar. Revadim’de elde edilen zengin bulgular, bölgenin tarih öncesinde meşhur bir nokta olduğunu ve içerisinde fillerin de yer aldığı bol miktardaki yaban hayatının cazibesine kapılan erken dönem insanlar tarafından tekrar tekrar ziyaret edildiğini akla getiriyor. Dahası, bölge iyi kaliteli çakmaktaşı bakımından da zengin. Revadim’de bulunan çoğu araç ise aslında taze çakmaktaşından yapılmış.

 

 

 

 

Kaynak: Tel Aviv Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz