Temmuz Ayı, Şimdiye Kadarki En Sıcak Ay Olmuş Olabilir

0

ROSIE PERPER

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) geçtiğimiz Perşembe günü yayınladığı yeni verilere göre; Temmuz ayı, kayıtlı tarihteki en sıcak ay olmuş olabilir.

Rapora göre Kopernik İklim Değişimi Programı’nda elde edilen bulgular, Temmuz ayının ilk 29 gününde kaydedilen sıcaklıkların; 2016’nın Temmuz’unda ölçülen bir önceki ay rekoru kadar veya ondan çok az daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Bu bulgu önemli çünkü 2016’nın Temmuz ayında; küresel sıcaklıkların yükselmesine katkıda bulunan karmaşık bir hava kalıbı sistemi olan El Nino olayı, kuvvetli bir şekilde vuku bulmuştu.

Raporun söylediğine göre ise bu Temmuz, kuvvetli bir El Nino olayı yaşanmamıştı ve bu durum, dünya çapında görülen sıcaklık artışlarını özellikle çarpıcı hale getiriyordu.

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, raporda; “Yerel, ulusal ve küresel ölçekte meydana gelen çok sayıda sıcaklık rekoruyla birlikte Temmuz ayı, iklim tarihini yeniden yazdı” diyor.

Geçtiğimiz haftalarda, dünya çapında rekor kıran sıcak hava dalgaları ve “eşi benzeri görülmemiş” orman yangınları gözlenmişti ve uzmanlar, bu boğucu hava kalıplarının Temmuz’da da devam edeceğini; belki de bütün yıla yayılacağını tahmin etmişlerdi.

Haziran ayındaki küresel ortalama sıcaklık, şimdiye kadar o ay için ölçülen en yüksek seviyeye çıkmış ve Doğu Avrupa, Rusya’nın kuzeyi, Asya, Afrika, Güney Amerika, Hint Okyanusu’nun kuzeyi ile Pasifik ve Atlantik Okyanusları’nın bazı bölgeleri boyunca rekor derecede sıcaklıklar kaydedilmişti.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), şimdiye kadar kaydedilen en sıcak 10 Haziran ayının 9’unun 2010 yılından bu yana görüldüğünü bildiriyor.

Uzmanlar ayrıca, Kuzey Kutbu’ndaki bazı bölgelerin bu ay “benzeri görülmemiş” orman yangınlarına sahne olduğunu; Rusya, Alaska ve Grönland’ın büyük kısmının, uzaydan görünebilen devasa alevlerle mücadele ettiğini belirtiyorlar.

Kopernik Atmosfer Gözlem Hizmeti (CAMS), Kuzey Kutup Dairesi’nde Haziran ayının başından beri 100’den fazla şiddetli ve uzun süreli yangın gözlemlemiş.

Ayrıca Paris, Almanya, Belçika, Hollanda ve İngiltere’de ölçülen rekor sıcaklıklar ile birlikte, Temmuz ayında Avrupa genelinde boğucu sıcak hava dalgaları gözlenmiş.

NASA-GISS müdürü Gavin Schmidt, Temmuz ayında attığı tweet’te; 2019’un, yüzde 90 ihtimalle geçtiğimiz yılın ortalama sıcaklıklarını geri bırakacağını ve kayıtlardaki en sıcak yıl olma yolunda ilerlediğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Perşembe günü New York’ta bu verileri açıklarken şöyle demişti: “Sıcak yazları her zaman gördük. Fakat bunlar, gençliğimizdeki yazlar değil”

“Tüm bunlar; 2015’ten 2019’a uzanan dönemin, kayıtlardaki en sıcak beş yıl olma yolunda ilerlediğini gösteriyor.”

“İklim değişikliğinin geri döndürülemez zararlar vermesini önlemeyi, bir hayat yarışı haline getirmeliyiz ve bunu da kendi hayatlarımız için yapmalıyız. Bu yarış, kazanabileceğimiz ve kazanmamız gereken bir yarış” diye vurguluyor Guterres.

 

 

 

 

Business Insider

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz