Tesla Arabalarının Hava Filtreleri Biyolojik Silah Simülasyonlarına Karşı Test Edildi

0

biohazard-bubble

Aybars Boncukçu

Modern arabalar güvenlik kozalarıdır. 1930 dan 1970 e kadar ölümle sonuçlanan trafik kazaları Amerika Birleşik Devletleri’nde doruğa ulaştığı zamanlarda her 100,000 kişiden 25-30 kişinin ölümüne yol açmıştır. 2014 yılında 100,000 de 11,1 oranda gerçekleşen ölümlü trafik kazasına karşılık, 2015 yılında çok az bir artışla bu oran 12,5 olmuştur. SpaceX ve Tesla Motors’dan sorumlu teknoloji milyarderi Elon Musk, sadece öngörülen insan sürüş hatalarının yol açtığı kazalara karşı değil, biyolojik saldırılar gibi neredeyse hiç duyulmamış tehlikelere karşı da güvenli arabalar yapmak istiyor.

Tesla Model X, yüksek verimli parçacık filtresiyle birlikte, yolcuların solunum sistemlerini dış tehlikelerden nispeten uzakta tutuyor. ‘’Biyolojik Silah Koruma Sistemi’’ olarak isimlendirilse bile, biyolojik silah saldırıları oldukça nadirdir. Tabii ki eğer Tesla kullanıcıları kendilerini IŞİD in egemen olduğu Irak ve Suriye topraklarına sokmazlarsa… Bu tarz durumlarda da orada karşılaşacakları sayısız farklı tehlikeye karşılık böyle bir hava filtresi de çoğu kez önemini yitirecektir.

Fakat filtre daha gösterişsiz bir konuda epeyce güçlü… Eğer hava kalitesi kötüyse, aynı sistem araç içindeki herkesi koruyabilir. Tesla’nın açıklaması şöyle:

 

Hava Filtresi Sistemi;  iş giriş-çıkış saatlerindeki California otoyollarından kötü kokulu bataklıklara, çöp sahalarından Central Valley California’daki inek çiftliklerine ve Çin’deki büyük şehirlere kadar gerçek çevre şartlarında test edildi. Sistemin küçük parçacıkları ve kirli gazları yakalamasının dışında bakteri, virüs, polen ve küf sporlarını da iyi bir şekilde filtre ettiğinden emin olmak istedik.

Sonra bir adım daha öteye giderek, çevreye atmosfer şartlarını en hassas şekilde kontrol edebileceğimiz ve dikkatlice izleyebileceğimiz bir sistem testi gerçekleştirmeye karar verdik. Bir Model X’i, içindeki hava kalitesi aşırı seviyede düşürülmüş (PM2.5’te EPA’nın iyi hava kalitesi değerinin alt sınırı olan 12 µg/m3’e karşılık 1,000 µg/m3) büyük bir balonun içine koyup, kapılarını kapatarak ‘’Biyolojik Silah Koruma Modu’’ nu aktifleştirdik.

 

Görünüşe göre sistem testle başa çıkabilmiş ve hatta Tesla’nın dediğine göre dışarıdaki havayı bile temizlemeye başlamış. Hala daha otomotiv firmalarının kendi yayınladığı emisyon başarısı raporlarına şüpheli yaklaşılıyor fakat, eğer iddia edildiği gibi etkin çalışabiliyorsa, bu araç insanlığın sebep olacağı en kötü hava şartlarında bile içindeki yolcularla birlikte yoluna sorunsuzca devam edebilir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz