Tesla Dünya’nın En Büyük Pilini Yapıyor ve Bakın Nasıl Çalışacak

0
Büyük bir rüzgar çiftliği pilleri şarj edecektir. Tesla.

Lityum-iyon enerji depolamayı öğrenelim!

Büyük bir rüzgar çiftliği pilleri şarj edecek.
Tesla.

Elon Musk ve Tesla’nın bu iddialı taahhütte anlaşması halinde, yıl sonuna kadar Güney Avustralya eyaleti Dünya’nın en büyük piline ev sahipliği yapacak. Akü kurulumu, 99 türbinli rüzgar çiftliğine (halen inşa ediliyor) bağlanacak ve enerji ihtiyacının en üst düzeyde olduğu zamanlarda bile, bölgenin yeterli güce sahip olmasını sağlamak için bir enerji deposu görevi görecek.

Dev bir Duracell pilinin yerden fırlayıp çıktığını hayal etmek eğlencelidir, ancak gerçekte büyük kurulum, Tesla tarafından üretilen ve Powerpacks (güç paketleri) olarak adlandırılan birimlerde yerleşik pillerden bir ağ olacaktır. Birlikte, şirketin “dünyanın en büyük lityum iyon pil depolama projesi” olarak nitelendirdikleri şeyi ortaya çıkartacaklar. Tesla, projede kaç tane Powerpack kullanılacağını söylemiyor; ancak enerji verme kapasitesi 100 megawatt olacak. Şirkete göre, 30.000 evin üzerinde bir kesime enerji sağlayacak.

Dikkat et, Energizer Tavşanı

Advanced Microgrid Solutions’ın baş geliştirme sorumlusu Mark Tholke, “Projeyi anlamanın en iyi yolu, büyük bir buzdolabına benzeyen Tesla Powerpacks alanı” diyor. Bu şirket, Tesla tarafından üretilen pilleri, binalarda işletmeler için kuruyor ve enerji fiyatları düşük olduğunda enerji depoluyor, daha sonra paradan tasarruf etmeye ve elektrik şebekesindeki yoğunluğu hafifletmek için deşarj ediyor.

Avustralya’daki gibi sistemler, pillerde depolanan DC gücünü, elektrik şebekesinde kullanılan AC’ye dönüştürmek için invertörleri de içermelidir.

Her Tesla Powerpack, içinde 16 kat pil bulundurur ve bu pil bölmeleri, şirketin ürettiği hücreleri içerir.

Tholke, “elde tutulacak kadar küçük olan tek tek hücrelerle başlanıyor,” diyor. Bunlar bir pilin temel yapı taşıdır, bu hücreler 2170 olarak adlandırılan bir modeldir ve Nevada’daki muazzam Tesla tesisi Gigafactory’yi bu göreve tahsis ettiler.

2170 Hücreleri Tesla’nın çok fonksiyonlu ürünlerindendir. Sadece şirketin kullanımına yönelik olarak tasarlanan, Powerpack’lerde değil, aynı zamanda Powerwalls’larda (evde kullanım için) ve çok sınırlı üretim seviyesinde iş başına geçen elektrikli araçları Model 3’te de yer alıyorlar.

Powerpacks.
Tesla.

Kimyası uymak

Argonne Ulusal Laboratuarı’nda kıdemli bir bilim adamı olan Daniel Abraham, “Tesla projesinin dehası, on yıldan uzun bir süredir lityum iyon pillerle uğraşmaları ve bir on yıldan uzun süredir bu hücreleri demet olarak birbirine bağlayabilmeleridir,” diyor.

Her bir hücre, 7 cm.’den daha kısa, çapı 2 cm.’den daha küçüktür ve akıllı telefonunuzda veya dizüstü bilgisayarınızda herhangi bir lityum iyon pilin yaptığı gibi çalışır. Pil şarj edilirken, pozitif yüklü lityum iyonları, katot adı verilen bir elektroddan, anod olarak bilinen diğer elektroda, pil hücresindeki bir elektrolit çözeltisiyle hareket eder. Bu, elektronların negatif taraftaki anoda konsantre olmasına neden olur. Pil boşaldığında ise tam tersi olur. Elektronlara gelince, pillerin dışındaki devrelerden geçerek, tost makineleri, saç kurutucuları gibi aletlere, dolayısıyla binlerce eve hayat verirler.

Abraham, “aslında bu tür büyük projeler, düşünülmekte olan lityum iyon sisteminin oluştuğunun bir işareti, on yıl önce piller çok pahalıydı ve bunun gibi projeler kimsenin aklından bile geçmiyordu,” diyor.

Tesla’nın bir sonraki en büyük enerji depolama projesi Ontario, California’da halihazırda çalışıyor. Bu 20 megavatlık kurulum, 396 Powerpack ve iki düzine invertörden oluşuyor; buradan Avustralya projesinin yüzlerce, hatta binlerce Powerpack’den oluşabileceği anlaşılıyor. Bir başka önemli pil firması olan AES Enerji Deposu, Kaliforniya’da iki bölgede toplam 37.5 megavatlık bir pil stoğu yaptı.

Güney Avustralya’daki pilin bu yılın Aralık ayı bitimine kadar tamamlanması planlandı ve gerçek Elon Musk tarzına göre, 100 gün içinde kuramadıkları takdirde bedava olacağına dair taahhüt verdi – ”geri sayım şebeke bağlantı anlaşması imzalanır imzalanmaz başlıyor,” diye bildiriyor Avustralya ABC Haber. 

Geçtiğimiz yıl Güney Avustralya büyük bir fırtınaya maruz kaldı ve sonuçta meydana gelen elektrik kesintisi, 1.7 milyon insanın güç kesintisine maruz kalmasına neden oldu; bölge o zamandan beri başka elektrik kesintileri de yaşadı. Tesla, bu büyük enerji depolama sisteminin, sistemdeki bölüştürmeleri daha “esnek” hale getireceğini söylüyor.

Advanced Microgrid Solutions’dan (İleri Mikro Şebeke Çözümleri) Tholke, böyle dev pillerin, yenilenebilir enerji üretimi ile rüzgarın kesilmemesini ve güneşin her zaman parlamasını mümkün kılmada önemli bir rol oynayabileceğini söylüyor.

Tholke, “Bu pillerin düşük karbonlu enerji sistemine geçişte önemli bir rol oynadığını düşünüyoruz” dedi. “Pillerin inanılmaz bir esnekliği var ve fiyatlar son yıllarda çarpıcı bir şekilde düştü.”

Bu proje bir gerçeğin altını çizmektedir ki, “artık pil devri başlamıştır,” diye ekliyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz