Tüp Şeklindeki Robotlar Yokuş Tırmanıyor, Yük Taşıyor ve Birbiriyle Yarışıyor

0
Robot yük taşırken. Video görüntüsü: Zhai vd.

Araştırmacılar, ısıtıldığı zaman kendi kendine birleşen ve 4 boyutlu şekilde yazdırılan yumuşak bir robot tasarlamışlar. Bu robotlar yukarı doğru yuvarlanma ile engebeli ve tahmin edilemeyen arazilerde gezinme gibi zorlu görevleri yerine getirebiliyor. Tüp şeklindeki prototip, üç gün önce Matter bülteninde yayımlandı.

Çin’deki Tianjin Üniversitesinde malzeme bilimci olan eş yazar Wei Feng, “Robot, antenli bir böcek gibi ufak bir engeli aşabiliyor” diyor. “Fakat engel çok yüksekse, geri dönüyor. Tüm süreç, insanların müdahalesi veya kontrolü olmadan kendi kendine gelişiyor.”

Robot başlangıçta, esnek bir plastik madde türü olan ve 3 boyutlu şekilde yazılan sıvı bir kristal elastomerin düz, dikdörtgen biçimindeki katmanından oluşuyor. Alttaki yüzey ısıtıldığında, robot kendiliğinden kıvrılıp yayı andıran bir borucuk halini alıyor. Harici uyaran yardımıyla meydana gelen bu şekil değişimi, yazdırma işlemine dördüncü bir boyut ekleyerek onu 4 boyutlu hale getiriyor.

Robot bir borucuk şeklini aldığında, sıcak yüzeydeki temas malzemede gerilme meydana getiriyor ve tek yönde yuvarlanmasına neden oluyor. Bu hareketin ardındaki itici güç o kadar kuvvetli ki, robot 20°’lik bir eğimi tırmanabiliyor ve hatta kendi ağırlığının 40 katı büyüklüğündeki bir yükü taşıyabiliyor. Robotun uzunluğu, hızını etkiliyor ve daha uzun robotlar, daha kısa olanlara göre daha hızlı yuvarlanıyor.

 

 

 

 

Kaynak: Cell Basın. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz