Salı günü yapılan açıklamada Twitter, “favorileme” anlamına gelen yıldız sembolünü “beğenme” anlamına gelen kalp simgesi ile değiştirdiğini duyurdu. Bu değişiklik hem Twitter hem de Vine için geçerli oldu.
You can say a lot with a heart. Introducing a new way to show how you feel on Twitter: https://t.co/WKBEmORXNW pic.twitter.com/G4ZGe0rDTP
— Twitter (@twitter) 3 Kasım 2015
Favori butonu Twitter’ın hizmete girdiği yıl olan 2006’dan hemen sonra, sosyal medya devinin bünyesine kattığı özelliklerden biriydi. Mazisi Tumblr’ın 2008’deki kalplerini veya Facebook’un meşhur beğenme butonunu 2009’da eklemesinden önceye dayanıyor yani. Twitter ürün yöneticisi Akarshan Kumar yaptığı açıklamada, “Yıldız bazı zamanlarda, özellikle yeni kullanıcılar için kafa karıştırıcı olabiliyordu. Birçok şeyi beğenebilirsiniz ancak beğendiğiniz her şey favoriniz oldukları anlamına gelmiyor.” dedi. Bu sebeple de değişim geldi. Açıklamayı daha da ileri götürürken şu ifadelere yer verildi: “Kalp…diller, kültürler ve zaman dilimlerinin üstünde, evrensel bir şeydir. Kalp insanlarla iletişime geçmeniz açısından ve değişik duyguları ifade etme açısından etkili bir araçtır. Yaptığımız denemelerde de insanların bunu sevdiğini gördük.” Aslında kalp, Twitter’ın sahip olduğu canlı yayın uygulaması Periscope’un önemli bir parçası haline gelmiş durumda. Dolayısıyla şirketin buradaki örnekten yola çıkarak böyle bir değişim kararına vardığını düşünmek yanlış olmaz.
Ancak bazı Twitter kullanıcıları simgeyle birlikte butonun isminin de değişmiş olmasına oldukça öfkelilerdi:
This isn't Facebook now Twitter what are you doingggggggggg
— Josh Overholt (@JoshuaOverholt) 3 Kasım 2015
I still hate the fact that Twitter changed "favourites" to "likes"
— pls zayn? (@mysunshizayne) 3 Kasım 2015
Bazı kullanıcılar ise değişimi hoşnutlukla karşılamış ve değişimin getireceği olumlu özelliklerden bahsetmeye başlamışlardı:
shoutout to twitter for threatening hyper masculinity with little red hearts. can't wait to see how many men avoid favoriting tweets now
— farwz (@farwzaz) 3 Kasım 2015
I'll go against the grain here: Star was indeed confusing. Took me years to start using "star as like". Like is much clearer. ? @Twitter.
— DHH (@dhh) 3 Kasım 2015
I like the ❤️ instead of the ⭐️ on Twitter
— Jamie Fort (@JamieDFort) 3 Kasım 2015
Favori butonunun amacı aslında Facebook’taki beğenme butonuydu. Ancak çoğu kullanıcı bu butonu bir “yer imi, hatırlatıcı, önemli bulma” butonu olarak kullanıyordu. Bu konuda da endişeleri ve hoşnutsuzlukları olanlar vardı:
Sorry Twitter, but i used the "favorite" button in ways that did not always mean "like". So…now what?
— Vivian Schiller (@vivian) 3 Kasım 2015
Is Twitter aware that faves are often bookmarks, not endorsements? Hearting news & videos about human rights atrocities is…not on.
— Andray (@AndrayDomise) 3 Kasım 2015
Peki bu değişim hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi lütfen @PopularScienceT ile paylaşmayı unutmayın.