Uydu Fotoğrafları, Avustralya’daki Orman Yangınının Yıkıcılığını Ortaya Çıkarıyor

0
Geospatial İstihbarat

Avustralya’nın geçen sene yaşadığı kara yazın kesinlikle yıkıcı geçtiğine şüphe yok. Ülke çapındaki yangınlar 186.000 kilometre karelik araziyi yakıp kül etti, 34 kişinin ölümüne sebep oldu ve milyarlarca hayvanı etkiledi.

Fakat bu alevin nihai sonuçlarına bakınca, özellikle ürpertici olan bir şey görülüyor.

Avustralyalı havadan analiz şirketi Geospatial İstihbarat ile Yeni Güney Galler hükümeti birlikte çalışarak, eyaletin önceki ve sonraki görüntülerini yakalamış. Görüntüler ise harap edici türden.

Bir zamanlar Avustralya’nın olağanüstü nitelikli sıcak iç bölgelerinin etrafındaki yeşil ve müreffeh bölgelere katkı sağlayan büyük alanlar, artık çorak görünüyor.

2019/20 yangın sezonundan önce YGG. Geospatial İstihbarat
2019/20 yangın sezonundan sonra YGG. Geospatial İstihbarat

Görüntüler, orman yangını sezonundan önce 2019 yılında çekilmiş. İkinci bir görüntü dizisi ise 2020’nin başlarındaki orman yangınlarının hemen sonrasında kaydedilmiş.

Fotoğraflar yürek parçalayıcı olsa da, hükümetlere manzara hakkında önemli bilgiler sağlıyor ve yangın izleri, bitki örtüsü seviyeleri ile maddi zararlar ve altyapı hasarları hakkında veriler sunuyor.

Yangın mevsiminin öncesi ve sonrasında, Güney Kıyısı’ndaki Mogo. Geospatial İstihbarat

Geospatial İstihbarat CEO’su Rob Coorey, ABC News’a şöyle konuşuyor: “Bunlar, yangın öncesi planlama dönemlerinde çok ama çok yüksek kıymete sahip. Bu dönem, şimdi yangın mevsimine denk geliyor”

“Her derde deva olacak mucize bir çözüm yok … fakat bunlar gerçekten çok büyük bir pay sahibi ve esasında, hükümetin bunu kullanarak yaptığı şeylere baktığınızda maliyet bakımından çok etkili.”

2019/20 yangın sezonundan önce. Geospatial İstihbarat
2019/20 yangın sezonundan sonra. Geospatial İstihbarat

Bu şirketin, Google Haritalar gibi bir şeyle kıyaslandığı zaman görüntülerde sunabildiği farklılık, onların çözünürlüğü. Örneğin Google’ın sıklıkla kullandığı Sentinel uyduları, piksel başına yaklaşık 30-250 metre alıyor. Geospatial’in erişebildiği bazı uydular ise piksel başına 1.5 metre alabiliyor.

“Bu bizim gözümüze benzemiyor” diyor Coorey. “Bilgisayar kullanarak, bu görüntüleri çok ince detaylar ile analiz edebiliyor ve bitki örtüsünün etkilerini görebiliyoruz.”

Jacinta Bowler/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz