Uydu Görüntüleri, İklim Değişiminin Eşit Olmayan Etkisini Doğruluyor

0
İklim değişimi, dünyada eşit olmayan değişimler gösteriyor. Kopenhag Üniversitesi.

Kopenhag Üniversitesi araştırmacıları, geçtiğimiz onlarca yılda elde edilen uydu görüntülerini kullanarak gezegenin en kurak bölgelerindeki bitki örtülerinin gidişatını takip etmişler. Çalışmanın sonucunda, can sıkıcı bir gidişat belirlemişler: Gelişmekte olan ülkelerde, yağmur yağan yerlerde çok az bitki örtüsü filizleniyormuş ve daha zengin ülkelerde ise durum tam tersiymiş. Bunun sonucunda, gelecekte besin kıtlıkları yaşanabilir ve iklim mültecilerinin sayısı artabilir.

Dünya ekosistemlerinin yüzde 40’ından fazlası kurak. Bu miktarın, 21’nci yüzyıl boyunca önemli oranda artması bekleniyor. Bu alanlar içerisinde; Afrika ve Avustralya’da bulunanlar gibi bazı bölgeler, seyrek yağışın uzun süredir standart halini aldığı savan veya çöl durumunda. Bu ekoloji topluluklarında yaşayan bitki örtüsü ve yaban hayatı, yetersiz su kaynaklarından yararlanmaya uyum sağlamış. Fakat aynı zamanda, iklim değişimine karşı olağanüstü derecede savunmasızlar.

Kopenhag Üniversitesi Yerbilimleri ve Doğal Kaynaklar Yönetimi bölümünde çalışan araştırmacılar, Dünya’yı her gün izleyen uydulardan elde edilen kapsamlı görüntüleri kullanarak, kurak bölgelerdeki bitki örtülerinin evrimini incelemişler. Araştırmacıların vardığı sonuç açık:

“Ekonomik olarak en güç durumda olan ülkelerde, kurak alanların olumsuz bir yöne doğru gittiğini gösteren açık bir gidişat gözlemliyoruz. Buralarda, büyüyen bitki örtüsünün mevcut su kaynaklarından giderek ayrıştığı ve düşen yağmur miktarına göre daha düşük bitki örtüsünün bulunduğu açık şekilde görülüyor. En zengin ülkelerde ise bunun tam tersi geçerli” diye açıklıyor bölüm profesörü Rasmus Fensholt.

Kopenhag Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz