Uzaydan Sayılan Filler

0
Uzaydan görüldüğü şekliyle ormanlık alandaki filler. Yeşil dikdörtgenler, algoritmanın tespit ettiği filleri gösterirken; kırmızı dikdörtgenler ise insanların doğruladığı filleri gösteriyor. Maxar Teknoloji

Salı günü Remote Sensing in Ecology and Conservation bülteninde yayımlanan bir araştırmaya göre derin öğrenim ile uydu kameralarını birleştiren bilim insanları, karmaşık coğrafi bölgelerde yaşayan hayvanları ilk defa başarıyla saymışlar. Bu gelişmeyle birlikte araştırmacılar, tehlike altındaki tür popülasyonlarının gözlemlenmesinde ileriye dönük önemli bir adım atıyorlar.

Araştırmada kullanılan Worldview 3 uydusu, yüksek çözünürlüklü görüntüler yardımıyla ormanlardan ve ovalardan geçen Afrika fillerini yakalamış. Otomatik hale getirilmiş sistem, insanların ulaşabildiği aynı isabet oranıyla hayvanları tespit etmeyi başarmış.

Bu tespit işlemini mümkün kılan algoritma, İngiltere’deki Bath Üniversitesi’nde çalışan bilgisayar bilimci Dr. Olga Isupova tarafından geliştirilmiş. Proje, İngiltere’deki Oxford Üniversitesi ile Hollanda’daki Twente Üniversitesi arasında yapılan bir işbirliğinin sonucu.

Dr. Isupova, yeni ölçüm yöntemiyle geniş karasal alanların dakikalar içerisinde taranabildiğini ve bu sayede alçaktan uçan uçaklardan hayvanları tek tek sayan insan gözlemciler için çok ihtiyaç duyulan bir alternatif sağlandığını söylüyor. Bir uydu, araziyi tararken her birkaç dakikada 5.000 km²’nin üzerinde görüntü toplayabiliyor ve tekrar sayma tehlikesini gideriyor. İşlem, gerekli olduğu durumlarda (örneğin bulut örtüsü var iken) uydunun Dünya etrafında yeniden döndüğü bir sonraki gün tekrarlanabiliyor.

Afrika fillerinin nüfusu, çoğunlukla avcılık ve doğal yaşam alanlarının parçalanması sebebiyle geçtiğimiz yüzyılda hızla düşmüştü. Doğada yalnızca 40.000-50.000 filin kalmasıyla birlikte tür, tehlike altında olarak sınıflandırılıyor.

Bath Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz