Yeni bir araştırmaya göre, kendinizi bir süpermarket reyonunda hangi yiyeceklerin sağlıklı hangilerinin zararlı olduğunu düşünürken buluyorsanız, yalnız değilsiniz. Diyetisyenler de bunu yapıyor.
New York Times ve araştırma kuruluşu Morning Consult yüzlerce diyetisyen ile beraber bir grup Amerikalı’ya nelerin sağlıklı gıdalar olduğunu sordular. Sonuçlar halkın çoğunlukla abur cubur ve sağlıklı yiyecekler arasındaki farkı bildiğini gösterdi. Lahana, portakal ve elma? Kesinlikle sağlıklı. Bisküvi ve gazoz? Lezzetli ama korkunç, herkes aynı fikirde.
Ancak halk ve uzmanlar bazı ürünler konusunda aynı fikirde değiller. Bu gruptaki Amerikalılar granola ve granola barlarının sağlıklı olduğunu düşünürken, çoğu diyetisyen sağlık için iyi olmadıklarını söyledi. Aynı durum yoğurtlu dondurma, hindistan cevizi yağı ve portakal suyu için de geçerli.
Bulgularda bazı gri alanlar var: her iki taraf da domuz pirzolası, kaşar peyniri ve tam yağlı süt konusunda sınırdaydı. Uzmanlar genellikle farklı türdeki yağlar konusunda çelişiyordu ve en uygun yağ/protein oranları sonuçları konusunda uyumsuz yanıtlar verdiler. Halk da bu konuya takılmıştı ve tabaklarına ne kadar biftek yığmaları gerektiği konusunda kararsızdı.
Şarap içenler ve suşi sevenler için iyi haber vardı; bunların sağlıklı olmaktansa zarar vereceklerini düşünmenize rağmen, diyetisyenler suşi ve şarabı suçluluk hissetmeden tüketebileceğinizi söylüyor. Tabii ki aşırıya kaçmadan!
Zeren Sözeri