Vardiyalı Çalışmayla İlişkili Bir Uyku Bozukluğu, Gen İşlevini Etkileyebilir

0
Fotoğraf: Julian Hochgesang/Unsplash

Uzun vadeli uyku yoksunluğu sağlığa zarar veriyor ve depresyon ile kalp damar hastalıkları gibi psikiyatrik ve bedensel bozukların ortaya çıkma tehlikesini artırıyor. Üstelik, uyku yoksunluğunun harekete geçirdiği ve yoksunlukla ilişkili olumsuz etkilerin altında yatan moleküler biyolojik mekanizmalar hakkında az şey biliniyor.

Helsinki Üniversitesi, Fin Sağlık ve Refah Enstitüsü, Fin İş Sağlığı Enstitüsü ve Fin Havayolları’nda çalışan araştırmacıların yürüttüğü yeni bir çalışmada, vardiyalı çalışanların DNA metilasyonunda meydana gelen dinamik değişimler inceleniyor. DNA metilasyonu, gen işlevini düzenleyen epigenetik düzenlemeyi ifade ediyor ve DNA’daki baz dizilimlerini değiştirmeden gen faaliyetini düzenliyor.

DNA metilasyonunun sebep olduğu kısa vadeli genetik değişimler iyi bilinmiyor. Metilasyon içinde yaşadığımız çevreye bağlı olsa da, çevrenin epigenetik düzenlemeye ve gen işlevini nasıl etkilediği hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Yeni yayımlanan çalışma, vardiyalı çalışmayla ilişkili bir uyku bozukluğunda (vardiyalı çalışma bozukluğu veya SWD) etkili olan biyolojik süreçlere ve DNA metilasyonuna yönelik yeni bilgiler sağlıyor.

DNA metilasyonunda meydana gelen değişimler, uyku mahrumiyetinin sebep olduğu enfeksiyonlara aracılık edebiliyor.

Helsinki Üniversitesi. Ç: O.

Yapılan yeni araştırmada; vardiyalı çalışmanın sebep olduğu bir uyku bozukluğundan muzdarip deneklerde DNA metilasyonunda meydana gelen ve gen işlevini etkileyen değişimler tespit edilmiş. Bulgular, tatil dönemlerinde yapılan dinlenme ve geri kazanımların, çalışma süresince değişimlerin gözlendiği vakalarda DNA metilasyonunun iyileşmesiyle sonuçlandığını da gösteriyor.

Araştırmacılar, düzensiz çalışma koşulları sebebiyle uzun vadeli uyku yoksunluğu çeken kişilerin yeterli miktarda dinlenmesini öneriyor ve bu sayede, vardiyalı çalışma bozukluğunda görülen değişimlerin en azından bir kısmının telafi edilebileceğini söylüyor.

Helsinki Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz