Vitaminler ve Doğal Gıdalar Bizler İçin Gerçekten Yararlı mı?

0

Uluslararası Sağlık Enstitüsü (USE) geçtiğimiz günlerde gıda sektörüne yapılan yatırımın 35 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Bu yatırımı yapan beş araştırma merkezi önümüzdeki yıllarda vitaminler ve doğal besinler üzerine araştırma yapacağını belirtiyor.

Bunları araştırmak önemli, çünkü sağlık için gerçekten yararlı olup olmadığı kanıtlanmış birçok besin insanların büyük çoğunluğu tarafından kullanılıyor. Mesela antioksidanlar ile kansere karşı savaşılacağı iddia ediliyor fakat fareler üzerinde yapılan bazı deneylerde akciğer kanserini daha da ilerlettiği görüldü. Omega 3 içeren balık yağları kalp krizi riskinizi azaltabilir, ya da prostat kanseri riskinizi arttırabilir. Bahsettiğimiz gıdalar gerçekten de mucizevi tedaviler sağlıyorsa, doktorlar da bunları bilmeli.

Philadelphia Çocuk Hastanesi’nde çalışan ve vitaminler üzerine birçok yazısı bulunan Paul Offit bu çalışmanın, negatif sonuçlar verecek olsa bile, önemli olduğunu söylüyor. Eskiden yapılan araştırmalarda sarımsağın kötü kolesterolü azaltmadığının görüldüğünü hatırlatarak şunları söylüyor “Hastalar doktora sarımsak kullanabileceklerini söylediklerinde doktorlar sarımsağın kötü kolesterolü azaltmadığını, onun doğal olduğunu ve etkisiz kaldığını söyleyebilmeliler.” Ayıca “doğal” kelimesinin de aldatıcı olduğunu söylüyor, çünkü ilaçların birçoğu doğal maddelerin türevidir.

Offit USE’nin bu girişiminin sorunları çözebileceğini düşünmüyor, sorunun üretimin kontrol edilmeyen endüstri kuruluşları tarafından yapılması olduğunun altını çiziyor. Önceki yıllardaki araştırmalar satılan gıdaların içeriğinin çok farklı lanse edildiğini gözler önüne sermişti. Bazı markalar şişenin içerisindekini dışarı yazmamakla yetinmiyor, bir de içinde olmayan maddeleri varmış gibi gösteriyor.

Kullanışlı ve uzun ömürlü olmayacağını düşündüğü araştırma hakkında şunları ekliyor Offit, “35 milyon dolar böyle bir hedef için yeterli bir miktar değil.” Araştırmanın sonunda besinlerin değerleri arttırılmış olsa bile, bunu kullancak olan kesim almaları gereken miktarı ne yazık ki alamayacak. Uygun düzenlemeler yapılmadan bu ürünlerin halka sunulması, onlar üzerinde oynanacak kumarda öteye geçemeyecek.

“Bence bu para sadece israf” diyor Offit ve eleştirilerine devam ediyor “Kontrol ele alınmadığı sürece ek besin endüstrisi dolandırıcılık olarak var olmaya devam edecektir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz