Volkanik Faaliyet ve Dünya’nın Çekirdek Kabuğundaki Değişimler, Atmosferdeki Oksijenin Artmasını Sağlamış

0
Beboy Ltd/iStock

Oksijen, Dünya’nın atmosferinde ilk defa yaklaşık 2.4 milyar yıl önceki Büyük Oksitlenme Olayı sırasında birikmişti. Ancak jeolojik ipuçları, ilk bakterilerin bu olaydan milyonlarca yıl önce fotosentez yaptığını ve oksijen ürettiğini akla getiriyordu. Peki bu oksijenler nereye gidiyordu?

Bir şeyler, oksijen artışını engellemiş olmalı. Milyarlarca yıllık kayalar üzerinde yapılan yeni bir yorumlamaya göre, bu durumun sebebi volkanik gazlar olabilir. Washington Üniversitesi’nin önderliğinde yürütülen çalışma, bu ay açık erişimli Nature Communications bülteninde yayınlandı.

Üniversitenin Dünya ve uzay bilimleri dalında doktora sonrası araştırma görevlisi olan baş yazar Şintaro Kadoya, şöyle söylüyor: “Bu çalışma, atmosferdeki oksijenin evrimine yönelik ortaya atılmış klasik bir hipotezi yeniden canlandırıyor. Veriler, Dünya’nın çekirdek kabuğunda gerçekleşen bir evrimin, Dünya’nın atmosferinde meydana gelen evrimi; muhtemelen de yaşamın evrimini kontrol edebildiğini gösteriyor.”

Çok hücreli yaşam, yoğun bir oksijen tedariğine ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden oksijen birikimi, Dünya üzerinde oksijen soluyan yaşamın evrimi için çok önemli. Çok eski zamanlarda, Dünya’da daha fazla volkanik faaliyetin gerçekleştiği bulunmuş. Dünya’nın çekirdeğinden çıkan gazlar, oksijenle tepkimeye girerek başka maddeler meydana getirmiş ve oksijenin azalmasına yol açmış. Çekirdek kabuğu, bundan 3.5 milyar yıl önce aşamalı olarak oksitlenmiş.

Washington Üniversitesi/ScienceDaily. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz