Vücudun İçini Gören Yeni Ultrason Bantları

0
Fotoğraf: Felice Frankel

Ultrason görüntüleme, vücudun işleyişine güvenli ve girişimsiz bir pencere açarak hekimlere bir hastanın iç organlarının canlı görüntülerini sağlıyor. Eğitimli teknisyenler bu görüntüleri yakalamak için ultrason kalemlerini ve ölçüm cihazlarını manipüle edip ses dalgalarını vücuda yönlendiriyorlar. Bu dalgalar geri yansıyarak bir hastanın kalbinin, akciğerlerinin ve derinlerde yer alan diğer organların yüksek çözünürlüklü görüntülerini oluşturuyor.

Günümüzde ultrason görüntüleme için sadece hastanelerde ve doktorların ofislerinde kullanılan iri ve özel cihazlar gerekiyor. Fakat Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde çalışan mühendislerin yeni tasarımı, bu teknolojiyi eczaneden alınan yara bantları kadar giyilebilir ve erişilebilir hale getirebilir.

Dün Science bülteninde yayımlanan bir makalede mühendisler, yeni bir ultrason bandının tasarımını sunuyorlar. Posta pulu boyutundaki bu cihaz vücuda yapıştırılarak, 48 saat boyunca iç organların sürekli ultrason görüntüsünü sağlıyor.

Bantları gönüllülere uygulayan araştırmacılar, cihazların önemli damarlar ile kalp, akciğerler ve mide gibi derindeki organların canlı ve yüksek çözünürlüklü görüntülerini ürettiğini göstermişler. Güçlü biçimde yapışmaya devam eden bantlar, gönüllüler aralarında oturmanın, ayakta durmanın, yürüyüş yapmanın ve bisiklet sürmenin de bulunduğu çeşitli faaliyetler gerçekleştirirken iç organlarda meydana gelen değişimleri yakalamış.

 

Yazar: Jennifer Chu/Massachusetts Teknoloji Enstitüsü. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz