Vücudunda Alkol Üretip Sarhoş Olan Adam, Dışkı Nakliyle Tedavi Oldu

0
Çizim: Vicgmyr/iStock

Dün yayımlanan bir çalışmaya göre tıp literatüründe bir ilk gerçekleşmiş ve bağırsağın kendi kendine alkol mayaladığı nadir bir sendrom, başka hiçbir yöntem işe yaramayınca dışkı nakliyle tedavi edilmiş.

Oto Mayalanma Sendromu (ABS) olarak bilinen bu olağandışı durum, hastaların hiçbir şey içmeseler bile büsbütün sarhoş olmasına sebep olabiliyor.

ABS’ye, kısa süre önce yenen karbonhidratlarla ziyafet çekip kendi alkolünü üreten mikroorganizmalar (genelde mantar) sebep oluyor.

Mayalanmaya sebep olan bu mikroplar, çoğu kişide ufak miktarda bulunuyor. Fakat ABS’de mikrop popülasyonları (bu sebeple de mayalanma) kontrolden çıkabiliyor. Bu durum bazen, bir dizi antibiyotiğin bağırsaktaki dengeyi altüst etmesinden sonra meydana gelebiliyor.

Belçika’da da 47 yaşındaki bir adamı hastaneye götüren şey bu olmuş. Bir doz antibiyotik alan adam, sonrasında açıklanamayan bir sarhoşluk yaşamaya başlamış. Durum iki ay boyunca devam etmiş.

Hasta, doktorlara dört gündür hiç içki içmediğini söylemiş fakat yapılan testlerde, kanındaki etanol seviyeleri normalin 17 kat üstünde (ABD’deki yasal sınırın iki katı) çıkmış.

Doktorlar bağırsak fermantasyon sendromu (veya ABS) teşhisi koymuş ve oral mantar ilaçlarıyla düşük karbonhidratlı bir beslenme düzeni yazmışlar. Fakat bunların pek faydası olmamış. Kuvvetli bir mantar ilacı olan amfoterisinin dört hafta boyunca yüksek dozda verilmesi bile çare olmamış. Hasta kendini halen sarhoş hissederken, karısı ise nefesinden alkol kokusu geldiğini aktarmış. Hastaya alkollü araç kullandığı için trafik cezası kesildikten sonra, doktorlar daha zorlu bir şey denemeye karar vermişler: Fekal mikrobiyota transferi veya diğer adıyla dışkı nakli.

Carly Cassella/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz