Webb Teleskobu, İlk Galaksileri ve Uzak Dünyaları Görmek Üzere Fırlatıldı

0
James Webb Uzay Teleskobu. Fotoğraf: NASA

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, Ariane 5 roketiyle birlikte Cumartesi günü TSİ 15:20’de Avrupa’nın Güney Amerika’daki Fransız Guyana’sından fırlatıldı.

Avrupa Uzay Ajansı ile Kanada Uzay Ajansının ortak girişimi olan Webb gözlemevi, NASA’nın uzay görevleri bakımından devrimsel nitelikteki amiral gemisi. Evrenin erken dönemlerindeki ilk galaksilerden gelen ışığı arayacak olan teleskop, kendi Güneş sistemimizin yanısıra diğer yıldızların etrafında dönen ve ötegezegen şeklinde adlandırılan gezegenleri de araştıracak.

NASA Yöneticisi Bill Nelson şöyle aktarıyor: “James Webb Uzay Teleskobu, NASA ve ortaklarımızın bizi geleceğe taşımayı sürdürme tutkusunu temsil ediyor. Webb keşfedeceğimizi bildiğimiz şeyleri değil; evrenimiz hakkında henüz anlamadığımız veya henüz derinine inmediğimiz şeyleri vadediyor. Ortaya çıkaracağı şeyleri görmek için sabırsızlanıyorum!”

Yer ekipleri, Webb’in telemetri verilerini fırlatıştan yaklaşık beş dakika sonra almaya başladı. Arianespace Ariane 5 roketi, beklendiği gibi çalışmış ve uçuştan 27 dakika sonra gözlemevinden ayrılmış. Gözlemevi, yaklaşık 120 kilometrelik bir irtifada serbest bırakıldı. Fırlatıldıktan yaklaşık 30 dakika sonra Webb, Güneş panelini açmış ve görev yöneticileri Güneş panelinin gözlemevine enerji sağladığını doğruladı. Güneş paneli konuşlandırıldıktan sonra, görev operatörleri Kenya’daki Malindi yer istasyonu aracılığıyla gözlemeviyle bir iletişim bağlantısı kurdu. ABD Baltimore’daki Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsünde yer alan yer kontrol takımı ise uzay aracına ilk komutları gönderdi.

Mühendisler ve yer kontrol takımı, fırlatıştan yaklaşık 12 saat 30 dakika sonra üç orta rota doğrulama ateşlemesinden ilkini gerçekleştirip Webb’in iticilerini ateşleyerek, uzay aracını Dünya’dan yaklaşık 1,6 milyon kilometre ötede bulunan varış yörüngesine doğru en uygun güzergâha yerleştirdi.

 

 

 

 

Kaynak: NASA. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz