Wikipedia makalelerini bu bilgisayar programı yazıyor!

0

İsveçli Sverker Johansson, Wikipedia’daki makalelerin %8,5’ini nasıl bilgisayara yazdırdı?

Günde 10.000 ansiklopedi makalesi yazmanın olanaksız olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat Sverker Johansson adlı İsveçli için bu geçerli değil. Johansson’un bilgisayar programı şu ana kadar 2,7 milyon madde yazarak “internet ansiklopedisi”nin açık ara en verimli yazarı oldu. Wall Street Journal’ın haberine göre, Johansson şu an Wikipedia’daki maddelerin %8,5’inin yazarı görünüyor.

İyi ama bir bilgisayar programı bu kadar çok maddeyi nasıl tutarlı biçimde yazabilir? Dilbilim, inşaat mühendisliği, ekonomi ve parçacık fiziği diplomaları bulunan ve fen öğretmenliği yapan Johansson’un WSJ’ye yaptığı açıklamaya göre, bot birtakım güvenilir kaynaklardan bilgi topluyor. Sonra bunları bir araya getirerek adına “taslak madde” denilen çok kısa yazılar oluşturuyor. Yazıların birçoğu böcekler, kelebekler gibi az bilinen hayvanların taksonomisi üzerine. Lsjbot bazen Filipin’deki küçük kasabalar hakkında da yazılar yazıyor (Johansson’un eşi Filipinli).

Johansson’un Lsjbot adlı yaratımı, insanlar için makale yazan tek bot değil. Söz gelimi Associated Press (AP) makale yazmak için robot kullanacağını açıkladı ve başka haber ajansları da özellikle finans ve spor haberlerini bilgisayar programlarına yazdırıyor. Wikipedia’daki içerik düzenlemelerinin yarısı botlar tarafından yapılıyor.

Wikipedia’nın bazı emektar üyeleri, bu kadar çok maddenin insan olmayan bir şeyler tarafından yazılmasından memnun değil. Ancak Johansson botunu savunarak onun isabetli şeyler yazdığını ve çok faydalı olduğunu söylüyor (gerçi bazı hatalar olmuş ama yazar bunların düzeltildiği iddiasında). Söz gelimi, LSjbot Filipin’deki Basey kasabasıyla ilgili bir taslak madde yazmış ve Yolanda Tayfunu burayı vurup ölümlere yol açınca insanlar kasaba ve konumuyla ilgili bilgi almak için botun yazdığı maddeden faydalanmış.

Not: Resimdeki robot, Wiki makalelerini yazan bot değil. Lsjbot gelişigüzel harfler ve rakamlardan oluşmuşa benzeyen bir bilgisayar programı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz