Yağ Hücreleri, Bakterilere Karşı Savaşıyor

0
Lipit damlacıklarıyla (pembe) çevrili bakterili makrofajın (yeşil) elektron mikroğrafisi. Queensland Üniversitesi

Hücrelerimizin içerisindeki yağ damlacıkları, bakterilere karşı savaşta vücudun kendi savunma sistemine yardım ediyor.

Queensland Üniversitesi Moleküler Biyobilim Enstitüsü’nde çalışan araştırmacılar Profesör Robert Parton ve Profesör Matt Sweet ile Barselona Üniversitesi’nde çalışan Profesör Albert Pol; bu yağ damlacıklarının hem bir besin kaynağı, hem de bakteri işgalcilere karşı bir silah olduğunu keşfetmiş.

“Bakterilerin daha önce bu lipit damlacıklarını sadece beslenme amaçlı kullandığı düşünülüyordu. Fakat bu yağlı damlacıkların, patojenler ile hücrelerimiz arasındaki savaşa dahil olduğunu keşfettik” diyor Profesör Parton.

“Yağ, hücre cephanesinin bir bölümüdür. Hücreler zehirli proteinler üretir ve bunları lipit damlacıklarına paketlerler. Sonrasında ise işgalcilere fırlatırlar”

“Hücrelerin yağları gizli bir silah olarak kullanarak, kendilerini bu şekilde koruduğu ilk defa görülüyor. Bulgular, enfeksiyonla savaş yöntemlerine ilişkin yeni fikirler sağlıyor.”

Antibiyotiğe karşı dirençli olan süper mikropların yükselişte olması, araştırmacıları enfeksiyonla mücadelede alternatif yöntemler aramaya itiyor.

İhtimallerden biri de, vücudun doğal savunma yöntemlerini güçlendirmek.

“Makrofaj adı verilen beyaz kan hücrelerinin enfeksiyonu üzerine, lipit damlacıklarının makrofajın bakteri bulunan kısmına gittiğini gösterdik” diyor Profesör Sweet.

Bu bakteri enfeksiyonu, beyaz kan hücrelerinin enerji kullanma biçimini de değiştirmiş.

“Lipit damlacıkları, diğer besinlerin yeterli miktarda bulunmadığı durumlarda mitokondri için yakıt kaynağı olarak kullanılabiliyor” diyor Profesör Sweet.

“Bir enfeksiyon sırasında, lipit damlacıkları mitokondriden uzaklaşıp bakteriye saldırıyor ve hücrenin metabolizmasını değiştiriyorlar.”

Hücre biyoloğu Profesör Parton, olgunun meyve sineklerinde görülmesinden sonra bu araştırmaya devam etmek istediğini belirtiyor.

“Çoğu insan, yipit damlacıklarının ‘yağ baloncukları’ olduğunu ve sadece enerji depolamaya yaradıklarını düşünüyor. Fakat şimdi, bunların hücrede metabolik anahtarlar biçiminde davrandığını, enfeksiyona karşı savunma yaptığını ve çok daha fazla özellikleri olduğunu görüyoruz. Artık, bunlar üzerinde çalışan araştırmacıların katıldığı bilimsel konferanslar bile var” diyor.

“Bir sonraki adım, bu lipit damlacıklarının bakterileri nasıl hedef aldığını bulmak”

“Vücudun doğal savunma şekillerini anlayarak, ilaca dayanıklı enfeksiyonlar için antibiyotiklere bağımlı olmayan yeni tedaviler geliştirebiliriz.”

Queensland Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz