Yatmaya Yakın Müzik Dinlemek, Uykuyu Olumsuz Etkileyebilir

0
Fotoğraf: Sunil Ray/Unsplash

Çoğu insan, rahatlamak için gün boyunca ve sıklıkla da yatmaya yakın müzik dinliyor. Peki müzik dinlemek gerçekten uykuya zarar verir mi? Baylor Üniversitesi’nde yardımcı psikoloji ve sinirbilim profesörü olan uyku araştırmacısı Dr. Michael Scullin, gecenin bir yarısı kafasında müzik çalarken uyandığı fark ettiğinde müziğin (özellikle de kafamıza takılan şarkıların) uyku kalıplarını nasıl etkileyebildiğini araştırmak istemiş.

Scullin’in Psychological Science bülteninde yayımlanan son çalışmasında, uyku ile müzik dinlemek arasındaki ilişki inceleniyor ve şimdiye kadar pek araştırılmamış bir işleyişe odaklanılıyor: Bu işleyişin adı, istemsiz müzikal imgeleme veya “kulak kurdu”; yani bir şarkı veya melodinin, kişinin zihninde tekrar tekrar çalması durumu. Bu olgu uyanık olunduğunda yaygın biçimde gerçekleşse de, Scullin bunun uyumaya çalışırken de yaşanabileceğini keşfetmiş.

“Beyinlerimiz, hiçbir şey çalmıyorken bile müziği işlemeye devam ediyor; görünürde uyuyor olduğumuz zamanlarda bile” diyor Scullin. “Müzik dinlemenin kendimizi iyi hissettirdiğini herkes bilir. Ergenler ve genç yetişkinler, rutin olarak yatma zamanına yakın müzik dinler. Fakat bazen aşırıya kaçabiliriz. Ne kadar çok müzik dinlerseniz, yatma zamanı kafanızın içinde gitmek bilmeyen şarkı çalma ihtimali de o kadar fazla olur. Böyle bir şey olduğunda, uykunuz olumsuz etkilenebilir.”

Geceleri düzenli olarak (haftada bir veya daha fazla) kulak kurdu durumu yaşayan kişilerin yetersiz kalitede uyuması, bu durumu nadiren yaşayan kişilere kıyasla altı kat daha yüksek. Çalışmaya göre bazı enstrümantal müziklerin kulak kurtlarına yol açıp uyku kalitesini bozması, sözlü müziklere kıyasla daha olası.

Baylor Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz