Yaygın Bir Nezle Tipine Karşı Geliştirilen Aşı, Umut Verici Klinik Deneyleri Geçti

0
Fotoğraf: seb_ra/iStock

En yaygın nezle tiplerinden birini önlemek üzere tasarlanan bir aşı, klinik deneylerin son dizisinde umut verici sonuçlar oluşturdu. Geliştiriciler, aşının birkaç yıl içinde piyasaya çıkabileceğini düşünüyor.

Solunumsal sinsisyal virüs (RSV) olarak da bilinen nezle o kadar yaygın ki, çocukların yüzde 90’ından fazlası iki yaş itibarıyla bu virüsü kapmış oluyor. Aslında bu tehlikeli ve bazen de ölümcül enfeksiyon, dünya çapındaki çocuklarda görülen ciddi alt solunum yolu hastalıklarının önde gelen sebebi niteliğinde. Hastalığı önleyen bir aşı ise hâlâ yok.

MVA-BN-RSV adıyla bilinen bu özel aşının sahibi Alman Bavarian Nordic şirketi, aşının 2024 yılında kullanıma girmesini bekliyor. Ancak ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) genel kullanım onayı vermesi için aşının üçüncü klinik deneyi geçmesi gerekiyor.

Bir aşının ilk iki klinik deneyi, genelde aşının güvenliğini ve en uygun dozajını incelemekle sınırlı oluyor. Bu aşamalardan elde edilen sonuçlar, aşının etkisine yönelik bazı fikirler de sağlayabiliyor fakat bu gibi deneylerin boyut ve genişliği, genelde bağışıklığı belirleyecek kadar olmuyor.

Bu yeni aşının tek dozunun, şimdiye kadar çalışmaya kaydolan 55 yaş üstü 420 yetişkinin çoğunda, RSV’ye karşı geniş bir bağışıklık tepkisini güvenli şekilde harekete geçirdiği görülmüş.

Rastgellenmiş, plasebo kontrollü bu deneyde; enfeksiyonları avlayıp yok eden T hücreleri ile yabancı işgalcileri tanıyan antikorların bağışıklık tepkisi en az altı ay devam etmiş.

12 ayda destekleyici bir aşı yapıldığında, bağışıklık tepkisi çok daha iyi olmuş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz