Yaygın Bir Virüsün Hedef Alınmasında Benzersiz Yöntem: Virüsü Bağışıklık Sistemine Göstermek

0
Sitomegalovirüs enfeksiyonu. Fotoğraf: CDC

Cardiff Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, İngiltere’de yeni doğan her 200 bebekten birini etkileyen fakat tedavi imkanlarının kısıtlı olduğu yaygın bir virüsü hedef almada benzersiz bir yöntem keşfetmişler.

İnsan sitomegalovirüsü (HCMV), vücudun bağışıklık sisteminden “saklanma” konusunda usta bir virüs. Bu yüzden antikorlar ve T hücreleri, bu virüse şimdiki koronavirüste olduğu gibi saldıramıyor.

Şimdiyse araştırmacılar, laboratuvarda yeni bir tip antikor keşfetmişler. Bu antikor, virüsü doğrudan öldürmek yerine virüsün bulaştığı hücreleri bağışıklık sisteminin “görmesi” için işaretliyor.

Bağışıklık sistemi enfekte olan hücreleri görebildiği zaman, virüsü öldürebiliyor.

Bu benzersiz immünoterapi yöntemi için patent başvurusu yapan araştırma takımı, bu sayede yeni doğan bebekleri ciddi şekilde sakat bırakabilen ve hatta onları öldürebilen HCMV’nin tedavisine yardımcı olabilmeyi umuyor.

Tedavinin insanlarda güvenli ve etkili olup olmadığının görülmesi için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Fakat araştırmacılar bu yöntemin, nihayetinde başka bulaşıcı hastalıklarla mücadelede kullanılabilmesini ve bu yeni antikorun bulunmasında kullanılan yöntemin kansere uygulanabilmesini ümit ediyor.

Çalışma, dün Journal of Clinical Investigation bülteninde yayımlandı.

Cardiff Üniversitesi Enfeksiyon ve Bağışıklık Bölümü’nde virolog olan baş yazar Dr. Richard Stanton şöyle söylüyor: “HCMV büyük bir sorun çünkü vücudun bağışıklık cevabından kaçınmak üzere bir dizi farklı yöntem evrimleştirmiş.

“Biz ise bağışıklık sisteminin virüsü görmesini ve bu sayede onu öldürme görevine kaldığı yerden devam etmesini sağlayan, gerçekten bensersiz olan bir yöntem geliştirdik.”

Cardiff Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz