Yeni Çalışma, Kırmızı Et ile Kalp Hastalığı Arasındaki Bağlantıları Güçlendiriyor

1
Fotoğraf: Sam Moqadam/Unsplash

Yaklaşık 20.000 kişi üzerinde yapılan gözlemsel bir çalışmada, daha fazla kırmızı et ve işlenmiş et tüketmenin, kalp sağlığının kötüye gitmesiyle ilişkili olduğu bulunmuş. Araştırma, iki gün önce Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin çevrimiçi bilimsel kongresi AKD Önleyici Kardiyoloji 2021’de sunuldu.

İngiltere’deki Queen Mary Üniversitesi’nde çalışan eş yazar Dr. Zehra Raisi-Estabrağ şöyle aktarıyor: “Yapılan önceki çalışmalarda, daha fazla kırmızı et tüketimi ile kalp kriz ya da kalp hastalıklarından ölme tehlikesinin artması arasında bağlantılar olduğu gösterilmiş. Biz ise et tüketimi ve kalp sağlığının görüntüleme ölçümleri arasındaki bağlantıları ilk defa inceledik. Bulgular, daha önce kalp damar hastalıklarıyla ilgili gözlenen ve altta yatan işleyişleri anlamamıza yardımcı olabilir.”

Çalışmada, UK Biobank sağlık veri tabanında bulunan 19.408 katılımcı kullanılmış. Araştırmacılar, kişilerin kendi bildirimlerine dayanan kırmızı et ve işlenmiş et tüketimleri ile kalp anatomisi ve fonksiyonu arasındaki ilişkileri incelemişler.

Üç tip kalp ölçümü analiz edilmiş. Bunlardan birincisi olan kalp damar manyetik rezonans ölçümü (CMR), kalp odacıklarının hacmi ile pompalama işlevinin ölçümleri gibi klinik uygulamalarda kullanılan birer kalp işlevi değerlendirmesi. İkinci olarak, kalp görüntülerinden şekil ve doku gibi detaylı bilgileri elde etmek üzere yeni CMR radyomikleri kullanılmış (bunlar kalp kasının sağlığını gösteriyor). Üçüncü olarak, kalp damarlarının esnekliği ölçülmüş (esnek arterler daha sağlıklı).

Analiz, aradaki ilişkiyi etkileyebilecek diğer unsurlara göre ayarlanmış (yaş, cinsiyet, yoksunluk, eğitim, sigara, alkol, egzersiz, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ve bir obezite ölçümü olarak vücut kitle endeksi dahil).

Araştırmacılar, kırmızı ve işlenmiş et tüketimi ne kadar yüksek olursa, kalp sağlığının görüntüleme ölçümlerine yönelik incelenen bütün unsurlarda sonuçların o kadar kötü çıktığını bulmuşlar. Özellikle daha fazla et tüketen kişilerin kalp odacıkları daha küçük, kalp fonksiyonları daha yetersiz ve arterleri daha katıymış; tüm bunlar, kalp damar sağlığının daha kötü olduğunu gösteriyor.

Avrupa Kardiyoloji Derneği. Ç: O.

1 Yorum

  1. Kalp krizi icin sihirli formuller olmamakla birlikte izgara edilmis kirmizi etin pekte yararli olmadigi ancak yuksek oranda omega 3 iceren doymamis yag asitleri iceren balik yaglarinin tuketilmesi onerilmekte.gronlandda eskimolarda daha az kalp krizi oldugu gorulmektetir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz