Yeni Keşfedilen ve Neredeyse Evren Kadar Yaşlı Olan “Süper Dünya”

0
Sanatçının TOI-561 sistemine yönelik izlenimi. W. M. Keck Gözlemevi/Adam Makarenko

Görünüşe göre gezegenler, gerçekten de çok uzun süre yaşayabiliyor.

Gökbilimciler, galaksinin en eski yıldızlarından biri olan ve sadece 280 ışık yılı ötede yer alan TOI-561 isimli turuncu bir cücenin etrafında, yörüngede dolaşan üç ötegezegen bulmuşlar. Bu ötegezegenlerden, Dünya’nın 1,5 katı boyutundaki kayalık bir gezegen olan bir gezegen, yıldızın etrafında 10,5 saatlik çılgın bir sürede dönüyor.

Yıldızına bu kadar yakın olan bir ötegezegen, her ne kadar Dünya, Venüs ve Mars gibi kayalık olsa da; muhtemelen yaşanabilir değil. 2200 Celsius derecelik bir sıcaklığı ve sürekli gündüz olan tarafında da gelgit kilitli bir magma okyanusu vardır.

Fakat TOI-561 sistemi, gezegenleri ve her şeyiyle birlikte yaklaşık 10 milyar yıllık olduğu tahmin edilen; şimdiye kadar görülen en eski yapılardan bir tanesi.

Bu miktar, Güneş Sistemi’nin iki katından daha eski ve neredeyse evrenin kendisi kadar yaşlı. Ayrıca, kayalık gezegenlerin çok uzun bir zaman boyunca istikrarlı kalabileceğinin de kanıtı niteliğinde.

Hawai’i Üniversitesi’nde çalışan gökbilimci Lauren Weiss, şöyle aktarıyor: “TOI-561 b, şimdiye kadar keşfedilen en eski kayalık gezegenlerden bir tanesi”

“Bu gezegenin varlığı, kayalık gezegenlerin, neredeyse evrenin 14 milyar yıl önceki başlangıcından beri oluştuğunu gösteriyor.”

TOI-561 b, TOI-561 c ve TOI-561 d isimleri verilen bu üç gezegen, NASA’nın gezegen avcısı uzay teleskobu TESS ile belirlenmiş. TESS, gökyüzünün bazı bölümlerine uzun uzun bakarak, uzak yıldızların ışığında meydana gelen dönemsel, belli belirsiz azalmaları arıyor. Geçiş (transit) adı verilen bu olaylar, bir gezegenin biz ve kendi yıldızı arasından geçtiği zaman meydana geliyor.

Michelle Starr/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz