Gri Kamuflaj, Zebra Çizgilerinden Daha İyi

0
Fotoğraf: Stephane YAICH/Unsplash

İki gün önce yayımlanan yeni bir çalışmaya göre belli bir özelliği olmayan soluk kamuflaj, avcılara karşı zebra çizgilerinden daha iyi koruma sağlıyor.

Biyologlar gibi çizgilerin mevcudiyetini açıklamak üzere, yüksek zıtlık içeren desenlerin, yırtıcıların hareket eden bir hedefi takip etmesini zorlaştırdığını öne süren “hareket şaşırtma hipotezini” ortaya atmışlardı.

Exeter Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları, Şaşırtma Böceği adı verilen ve dokunmatik ekranla oynanan bir oyun kullanarak bu hipotezi test etmişler. Cornwall’ın Cenneti Projesi’ne gelen ziyaretçilerin, bu oyunda hareket eden dikdörtgen biçimli bir “böceği” yakalaması gerekiyormuş.

Böceğin desenleri, en iyi kamuflaj stratejisini bulmak üzere “evrimleşmeye” programlanmış.

Çalışmanın kıdemli yazarı ve Exeter Üniversitesi’nin İngiltere’nin Cornwall kontluğunda yen alan Penryn Kampüsü’nde Ekoloji ve Koruma Merkezi’nde çalışan Dr. Laura Kelle şöyle aktarıyor: “Şaşırtıcı şekilde, hedefler evrimleşirken desenlerini kaybettiler ve bunun yerine arka planlarına uyum sağladılar”

“Elde ettiğimiz sonuçlar, hareket halinde yakalaması en zor olan hedeflerin, düşük zıtlık içeren ve özellik barındırmayan hedefler olduğunu gösteriyor.”

Şimdi Essex Üniversitesi’nde çalışan baş yazar Dr. Anna Hughes şöyle ekliyor: “Zebralar gibi pek çok hayvanda bulunan, yüksek oranda görünebilir olan çarpıcı desenler, bir asırdan uzun süredir biyologların kafasını karıştırıyordu çünkü bu işaretler yırtıcılar için göze çarpan nitelikteydi”

“Eski doğabilimciler, bu desenlerin ‘hareket şaşırtmacası’ meydana getirebileceğini ve yırtıcıların, avlarının hızını ya da yönünü tahmin etmesini zorlaştırabileceğini öne sürmüşlerdi”

“Şaşırtma desenleri, Birinci Dünya Savaşı’ndaki gemilerde kullanılmış ve çok sayıda çalışmada test edilmişti. Fakat koruyucu etkileri belirsiz kalmıştı; bunun sebebi de çoğunlukla, sınırlı sayıda desende ufak ölçekli deneylerin yapılmasıydı.”

Bilim insanları bu sorunu, halk bilimi kullanarak ele almış. Cennet Projesi’nde 77.000’den fazla kişi Şaşırtma Böceği’ni oynamış ve toplamda 1,5 milyondan fazla “böcek” takip edilmiş.

“Bizim bulgularımız, hareket şaşırtmacası hipotezine karşı şimdiye kadarki en net kanıtları sunuyor ve hareketteki bu korumanın, daha önce varsayılanlara kıyasla tamamen farklı mekanizmalara dayanıyor olabileceğini öne sürüyor” diyor Dr. Hughes.

Exeter Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz