Yeni Kumaş, Yazın Klima Olmadan Bile Serin Kalmanıza Yardımcı Olabilir

0
Yurchanka Siarhei / Shutterstock

Klima ile diğer alan soğutma yöntemleri, ABD’deki tüm elektrik tüketiminin yaklaşık %10’undan sorumlu. Şimdiyse araştırmacılar, giyen kişiyi hiç elektrik kullanmadan serinleten bir malzeme geliştirmişler. Isıyı ileten bu kumaş, nemin ciltten buharlaşmasına olanak sağlıyor ve suyu itiyor.

Bir insanın vücudunu serinletmek, bir odanın veya binanın tamamını serinletmekten çok daha verimli. Çeşitli giysi ve dokumalar tam da bunu yapmak üzere tasarlansa da; çoğunun yetersiz serinletme kapasitesi, yüksek elektrik tüketimi, karmaşık ve zaman alan üretim süreci ve/veya yüksek maliyeti gibi dezavantajları var. Araştırmacılar Yang Si, Bin Ding ve meslektaşları, vücuttaki ısıyı etkili şekilde iletebilirken; aynı zamanda nefes alabilen, su iten ve üretimi kolay olan kişisel bir serinleme kumaşı geliştirmek istemişler.

Araştırmacılar bu yeni malzemeyi; bir polimeri (poliüretan), polimerin su iten çeşidini (florürlenmiş poliüretan) ve ısıl iletken bir doldurucuyu (boron nitrit nanotabakaları) elektro lif çekimi yöntemi uygulayıp nanolifli zarlara dönüştürerek oluşturmuşlar. Bu zarlar (membran) suyu dışarıdan itmiş fakat terin ciltten buharlaşmasını ve havanın dolaşmasını sağlayacak kadar geniş gözenekleri varmış. Polimer nanolifleri kaplayan boron nitrit nanotabakaları, ısıyı içteki bir kaynaktan alıp dışarıdaki havaya ileten bir ağ meydana getirmiş. Yapılan testlerde ısıl iletkenliğin, diğer pek çok geleneksel veya yüksek teknolojili kumaşlara göre yüksek olduğu görülmüş. Bu zar, sadece kişisel serinleme için değil; aynı zamanda güneş enerjisi toplamak için, deniz suyunu tuzdan arındırmak için ve elektronik cihazların ısısının kontrol edilmesi için de kullanışlı olabilir.

Amerikan Kimya Derneği. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz