Yeni N95 Maske Prototipi Yeniden Kullanılabiliyor

0
MIT

Her maske aynı değil. Dünya çapındaki ülkeler değişen seviyelerde maske kıtlığıyla uğraşırken, havadan gelen koronavirüs parçacıklarını engellemede en etkili olan yüz maskelerinden biri ise yeniden icat edildi. Yapılan deneysel bir değişiklik sayesinde, daha az madde ile daha fazla maske yapabilir ve bunun sonucunda daha fazla hayat kurtarabiliriz.

Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan bilim insanlarının tasarladığı bu yeni prototip, ön cephede yer alan sağlık çalışanlarının kullandığı N95 maskesinin değiştirilmiş hali. Havadan gelen parçacıkları süzen bir çeşit nefes filtresi olan N95 maskeleri, yüzde gevşek duran ameliyat maskelerinden farklı olarak sıkı şekilde oturuyor ve virüs parçacıklarını süzen polipropilen liflerden meydana geliyorlar.

Fakat bu maskenin büyük kısmı polipropilen maddeden yapılıyor ve bir hastayla karşılaşıldıktan veya virüsle dolu aerosollere maruz kalındıktan sonra maskenin atılması gerekiyor. Bu durum, N95 maske tedariğinin görünürde sürekli baskı altında olmasının en büyük sebeplerinden biri.

Byrne vd., BMJ Open, 2020

Araştırmacıların bu soruna buldukları çözüm ise silikon kauçuktan yapılan ve arındırma sonrasında yeniden giyilebilen; bu sırada da maskenin önüne eklenebilen bir veya iki süzgecin kullanılmasıyla (teoride) N95 koruması sağlayabilen bir maske geliştirmek olmuş. Maske şu an ikinci geliştirme aşamasında. Havadaki parçacıkların en az yüzde 95’ini süzen maskenin en önemli parçası polipropilen malzeme halen duruyor. Fakat tek kullanımlık malzemenin çok daha az miktarda üretilmesi planlanıyor.

Peter Dockrill/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz