Yeni Teknoloji, Farelerin Beyinlerindeki Anıları Siliyor

0
Beyindeki sinir hücrelerini gösteren bir canlandırma. Tasvir: anusorn nakdee/iStock

Masanıza önemli bir evrak geldiğinde, onu kaldırıp emniyete alabilirsiniz. Aynı şey anılarımızda da oluyor: İlk önce beynin bir bölümünde ortaya çıkan anılar, daha sonra anı sağlamlaştırma şeklinde bilinen bir süreç yardımıyla başka bir uzun vadeli depoya taşınıyor.

Kyoto Üniversitesinde çalışan Akihiro Goto, Science bülteninde yayımlanan yeni araştırmasında fare beyinlerinde anıları düzenlediği yeni bir nöral optik sistemini tanıtıyor. Yöntem, normalde uyku sırasında anıları sağlamlaştıran uzun vadeli potansiyelleştirme veya LTP şeklinde bilinen sinir faaliyetini engelliyor.

Nöral faaliyet yoluyla sinapsları güçlendiren LTP, anı oluşumunda büyük önem taşıyor. Anıların beyinde ne zaman ve nerede oluştukları da LTP’nin ne zaman ve hangi hücrelerde meydana geldiği incelenerek belirlenebiliyor.

İlaçlar LTP’yi bozabilse de, genel bir etki gösteriyorlar ve anı sağlamlaştırmanın belli zamanlarında belirli beyin bölgelerini iyi hedef alamıyorlar.

Araştırma takımı, LTP’de gerekli bir protein olan kofilini engelleyerek farelerin beyinlerinin aydınlanmasını sağlamış. Beynin belli bölgeleri, fare bir şey öğrenir öğrenmez bir kez ve öğrenmenin ardından uyku sırasında yeniden olmak üzere iki kez aydınlanınca da anı silinmiş. Bulgular iki hafta önce Science bülteninde yayımlandı.

 

 

 

 

Kaynak: Kyoto Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz