Yeni ve Yumuşak Elektronik Devreler Delinse Bile Kırılmıyor

0
Üzerinden akım geçirilen, kendi kendini onaran devre. Fotoğraf: Alex Parrish

Esneyen, hasar gören ve buna rağmen gelen hiçbir aramayı kaçırmayan akıllı bir telefonunuz olsun ister miydiniz?

Virginia Tech Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ve Makromoleküller Yenilik Enstitüsü’nde çalışan bir araştırma takımı, yeni tip yumuşak elektronik devreler oluşturmuş. Araştırmacıların yeni keşfi kendi kendini onarabilen, yeniden düzenlenebilen ve geri dönüştürülebilen cihazlara kapı aralıyor. Yumuşak ve esnek nitelikteki cilt benzeri bu devreler, yük altında oldukları sırada çok sayıda hasar olayına elektrik iletkenliklerini kaybetmeden dayanabiliyor. Üstelik, bir ürün ömrünü tamamladığı zaman geri dönüştürülüp yeni devreler yapılabiliyor.

Yardımcı profesör michael Bartlett’in öncülüğündeki araştırma takımı, bulguları Nature Research‘e bağlı açık erişimli Communications Materials bülteninde yayımladı.

Telefon ve dizüstü bilgisayar gibi mevcut tüketici cihazları, üzerlerinde lehimli kabloların kullanıldığı sert malzemeler barındırıyorlar. Bartlett’in takımınca geliştirilen yumuşak devre, bu eğilmez maddeleri yumuşak elektronik alaşımlar ve elektrik ileten ufak sıvı damlacıklar ile değiştiriyor. Bu yumuşak elektronik devreler, cihazlara yeni bir dayanıklılık seviyesi sunan ve daha birkaç yıl öncesine kadar imkansız olan, hızla ortaya çıkan yeni bir teknoloji alanının parçasını oluşturuyor.

Söz konusu sıvı metal damlacıklar, başlangıçta elektriksel yönden yalıtılmış ayrı damlacıklar halinde bir çeşit kauçuksu polimer olan esnek bir maddeye dağıtılıyor.

Doktora sonrası araştırma görevlisi ve makalenin birinci yazarı Ravi Tutika, “Devre yapmak için kabartma yoluyla ölçeklenebilir bir yaklaşım geliştirdik” diyor. “Bu sayede damlacıkları seçici olarak bağlayarak, hızlı bir şekilde ayarlanabilir devreler oluşturduk. Daha sonra bu damlacıkları bölgesel şekilde kopararak yeniden devre oluşturduk. Hatta devreleri tamamen çözerek bütün bağlantıları kopardık ve malzemeleri geri dönüştürerek tekrar baştan başladık.”

 

 

 

 

Yazar: Alex Parrish/Virginia Tech Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz