Yeni Yapay Zeka, Aslında Var Olmayan ve Acayip Şekilde Gerçekçi Duran İnsanlar Oluşturuyor

0

Bu makalenin üst kısmında yer alan ve portrelerden meydana gelen iki sütun, ilk bakışta sıradan görünümlü bir demet insan gibi görünüyor. Fakat aslında onların hiçbiri gerçek değil. Yapay zeka tarafından oluşturulan bütün o yüzler sahte.

Daha detaylı şekilde anlatmak gerekirse, bu yüzler, Nvidia’nın geliştirdiği bir çekişmeli üretken ağ (GAN) ile oluşturulmuş. Derin öğrenme yöntemleri kullanılarak, mevcut fotoğrafların yer aldığı bir veritabanından gerçekçi portreler oluşturulmuş.

Bu Kişi Mevcut Değil isimli internet sitesine gidip kendiniz görün: Sayfayı her yenilediğinizde, yeni bir yüz çıkıyor. (Korkuya kapılmadan önce ne kadar uzun süre dayanabileceğinize bakın.)

Bir GAN ile, iki adet yapay sinir ağı (beynin karar verme sürecini taklit etmek için tasarlanan sinir ağı) birbiri ardına çalışıyor. Burada ise, ağlardan biri sahte bir yüz oluştururken, diğer ağ bunu gerçek insanların fotoğraflarıyla karşılaştırarak, fotoğrafın yeterince gerçekçi olup olmadığına karar veriyor.

Eğer test geçilmezse, yüz üreticisi bunu tekrar deniyor; bu geribesleme döngüsü, burada ve o sitede gördüğünüz görüntüleri meydana getiriyor. Bir sahneyi kış mevsiminden yaz mevsimine çevirmek için de benzer GAN’lar kullanılmıştı.

Nvidia’nın etkileyici yüz kodlayışını daha önce faaliyetteyken görmüştük, fakat şimdi, “biçim aktarımı” olarak bilinen bir şey yoluyla yeni bir gerçeklik seviyesi eklemeyi başarıyor: Yani, görüntünün farklı kısımlarını (yüz şekli ve saç biçimi gibi) ayrı olarak işliyor.

Bu durum, farklı yüzlerin daha kolay ve daha gerçekçi şekilde harmanlanabileceği anlamına geliyor; fotoğraf uygulamalarının, yüzünüzü bir tablo veya eskize dönüştürmesi gibi.

Nvidia çalışanları, bir YouTube videosunda şöyle açıklıyorlar: “Görüntülerin farklı yönlerini birbirinden ayırmayı, insan idaresi olmaksınız kendiliğinden öğrenen yeni bir üretici çıkardık”

“Eğitimden sonra, bu yönleri istediğimiz şekilde birleştirebiliyoruz.”

Biçim aktarımı, yüzleri farklı öğelere ayırıyor. (Nvidia)

 

Yüze ait bu farklı yönlerin sahip olduğu etkiler, gerekli olduğunda değiştirilip ayarlanabiliyor ve bu sayede yazılımcılara, son çıktı üzerinde daha fazla denetim imkanı sunuyor.

İnternet sitesine gelince; site aslında Nvidia’nın değil. Uber’da çalışan Philip Wang tarafından, Nvidia’nın kamuya açtığı koda dayanılarak oluşturulmuş.

“Siteyi her yenilediğinizde, bu ağ; 512 boyutlu bir vektörden, sıfırdan yeni bir yüz görüntüsü oluşturuyor” diye yazıyor Wang, Facebook’ta.

Nvidia, içinde araba, kedi ve yatak odasının da yer aldığı diğer sahte görüntü derlemelerini oluşturmak için, ‘StyleGAN’ yöntemlerini de uyguluyor. Yapay zekayı destekleyen bu algoritmalar, halka açık fotoğraflar kullanılarak eğitiliyor ve sonra bunlardan, gerekli gerçekçilik seviyesini karşılayan yeni çeşitler oluşturması isteniyor.

Elbette tüm bunlar, derin sahteler meselesini yeniden gündeme getiriyor: Yani fotoğraf veya video gibi, gerçek olandan ayırt edilemeyen sahte ve dijital varlıkları.

Yapay zeka sistemleri, bu türden içerikler üretmede giderek daha iyi hale gelecek; belki de sonra onları, kendi ürettikleri sahte şeyleri belirlemek üzere eğitebilir ve hiçbir zaman var olmamış nesneler ile insanların kandırmaca görüntüleri her yeri sarmadan önce, bir çeşit doğrulama süreci oluşturabiliriz.

Bu arada, eğer modellerden izin alınmasını gerektirmeyen hazır yüz fotoğrafları arıyorsanız, nereye bakacağınızı biliyorsunuz.

Nvidia’nın son araştırması henüz hakem denetiminden geçmedi, fakat üzerine yazılan bir makaleyi, ön baskı sunucusu arXiv.org‘da görebilirsiniz.

 

 

 

 

ScienceAlert

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz