2050 Yılında Avustralya’da Hiç Kış Olmayacak

0

Bilim insanları ve tasarımcılardan oluşan bir takım, geçenlerde bir araya gelerek; Avustralyalılara, kendi şehirlerindeki iklimin 2050 yılında nasıl olacağını gösteren bir araç oluşturdular; üstelik bu araç, ürkütücü bir şeyin keşfedilmesine yol açtı.

Araştırmacı Geoff Hinchliffe, bir basın bülteninde “30 yıllık bir süre içinde, bildiğimiz kış mevsimi olmayacak” diyor. Bu durum, iklim değişiminin Dünya üzerindeki yaşamı çarpıcı biçimde değiştirdiğini ortaya seriyor.

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nin (ANU) Sanat ve Tasarım Fakültesi ile ANU İklim Değişimi Enstitüsü’nde çalışan tasarımcılardan meydana gelen takım, proje için Avustralya’da bulunan Arazi Sahiplerine Yönelik Meteoroloji ve Bilimsel Bilgi Dairesi’nden aldıkları verileri kullanmış.

ANU takımı, verileri derledikten sonra, bunu halk arasında en fazla yankı uyandıracak şekilde sunmanın yolunu aramış.

“Bunu yapmak için; bir kadran düzeni etrafında renk, şekil ve boyut kullanarak, bütün bir yılın sıcaklık değerlerini tek karede göstermemiz gerekti”

“Bu durum, onu görsel yönden zengin ve ilgi çekici hale getirerek, insanlara kendi şehirlerini gösterip, onları duygusal şekilde bağlayan bir yolla pek çok detay sunuyor.”

Takım, bu aracı oluştururken (araca buradan bakabilirsiniz), yapılan yansıtımların, dört mevsimden oluşan mevcut kalıbı izlemediğini farketmiş.

Hinchliffe bunu şöyle açıklıyor: “Her mevsimin tarihsel olarak ortalama sıcaklıklarına baktık ve bunları, yansıtılan veriler ile karşılaştırdık. Ardından ise, her yerde, sürekli veya devam eden hiçbir kış mevsimi döneminin mevcut olmadığını bulduk.”

Araştırmacılar; Avustralyalıların, kış mevsimi yerine ilkbahar, sonbahar ve “yeni yaz” şeklinde adlandırdıkları daha uzun bir mevsim yaşayacaklarına inanıyor.

Yapılan tahminlere göre, bu yeni mevsim esnasında sıcaklıklar, sürekli ve aralıksız biçimde 40 derece Celsius’un üzerinde zirve yapacak.

İklim tahminlerini, halka etkili bir biçimde sunmayı hedefleyen başka girişimler de mevcut.

Şubat ayında, ABD’li araştırmacıların oluşturduğu bir takım; ABD’deki şehirlerin 2080 yılındaki iklimini, diğer şehirlerin bugünkü iklimiyle karşılaştıran, benzer bir web uygulamasını kullanıma sunmuştu. Örneğin bu uygulamada, Washington şehrinin 2080 yılındaki ikliminin, muhtemelen Mississippi’nin bugünkü iklimini andıracağı belirtiliyor.

View this post on Instagram

Küresel ısınma, 2080 yılında şehirlerin havasını nasıl değişterecek? ? Eğer sıcağı sevmeyen biriyseniz, eli kulağanda olan iklim değişikliği dalgasından kaçmak için, kuzeye doğru gitmek zorunda kalabilirsiniz. Fakat sandığınızdan daha uzağa gitmeniz gerekebilir. ? ABD'deki New York şehrinin iklimi, 2080 yılında yaklaşık 190 km güneyinde bulunan Lake Shore şehrine benzeyecek. Seattle şehri, yaklaşık 230 km güneyinde yer alan Portland'a; Washington şehri, yaklaşık 500 km güneyinde bulunan Paragould'a benzeyecek. Teksas eyaletinde yer alan Austin şehrinin benzeyeceği yer, ABD'de bulunmuyor bile; kendisi daha çok, Meksika'daki Neuvo Laredo'ya benzeyecek. Bu tahminler, Nature Communications bülteninde yayınlanan yeni bir tezde yer alıyor. Tezde, Kuzey Amerika'da bulunan 540 şehrin ikliminin yaklaşık 60 yıl içinde nasıl olacağı tahmin edilmiş ve bunlar, günümüzdeki örneklerle karşılaştırılmış. 2080 yılındaki iklime göre her şehrin en yakın örneği, ortalama olarak yaklaşık 850 kilometre uzakta ve çoğunlukla da güneyde yer alıyor. ? Doğu Kıyısı'nın büyük bölümü, daha çok Güney gibi ve Güney'in birçok kısmı da Meksika gibi görünmeye başlayacak. Haritada gösterilen 540 şehrin genel bir gidişatı olduğunu görebilirsiniz. ABD'nin en kalabalık 20 şehrine odaklanmak için yana kaydırın.

A post shared by Popular Science Türkiye (@popularscienceturkiye) on

Bu bilim insanları, iklim tahminlerini halkın doğrudan bağlantı kurabileceği şekillerde sunarak, iklim değişiminin etkisinin daha önemli görünmesini sağlayabilirler; bu sadece, son kışımızı yaşamadan önce bu sorunu ele almamıza yardımcı olmaya yarayabilir.

 

 

 

 

Futurism

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz