Scripps Araştırma Enstitüsü, Chicago Üniversitesi ve Mount Sinai Sağlık Sistemleri Icahn Tıp Fakültesinde çalışan bilim insanları, evrensel bir grip aşısı arayışında ilerleme kaydederek inflüenza virüsünde yeni bir zayıf nokta belirlemişler. Virüsün uzun süredir gözardı edilen ve araştırma takımının çapa şeklinde adlandırdığı bir bölümüne dönük antikorlar, grip virüslerinin geniş yelpazedeki alttürlerini tanıma potansiyeli taşıyor. Araştırmacıların iki gün önce Nature bülteninde aktardıklarına göre antikorlar, virüs yıldan yıla mutasyon geçirse bile işe yarayabilir.
Scripps Araştırma Enstitüsünde bütüncül yapısal ve bilgisayarlı biyoloji profesörü olan eş kıdemli yazar Andrew Ward, “Bir virüste yeni bir savunmasızlık bölgesi keşfetmek, makul bir aşı tasarımına zemin hazırladığı için her zaman çok heyecan verici” diyor. “Ayrıca inflüenza aşı araştırmasına harcanan tüm o yıl ve çabalara rağmen, hâlâ keşfedilecek yeni şeyler olduğunu gösteriyor.”
Daha önce Chicago Üniversitesinde çalışan ve yakın zaman önce Weill Cornell Tıp Üniversitesinde pediyatri profesörü olarak çalışmaya başlayan eş kıdemli yazar Patrick Wilson şöyle aktarıyor: “Büyük miktarda inflüenza alttürü varyantının paylaştığı antikorlara karşı savunmasız bölgeleri belirleyerek, virüs mutasyonlarından daha nadir etkilenen aşılar tasarlayabiliriz. Tanımladığımız çapa antikorları, böyle bir bölgeye bağlanıyor. Bu antikorlar, geniş terapi uygulamalarına sahip ilaçlar şeklinde de geliştirilebilir.”
Grip her yıl sadece ABD’de 20 milyondan fazla kişiyi etkiliyor ve 20.000’i aşkın ölüme yol açıyor. Gribe karşı geliştirilen aşılar genelde bağışıklık sistemini hemaglutininin (HA) baş kısmını tanıyan antikorlar üretmeye ikna ediyor. HA, grip virüsünün yüzeyinden dışarı doğru uzanan bir protein. HA’nın en erişilebilir kısımlarını meydana getiren baş kısmı, onu bağışıklık sistemi için iyi bir hedef yapıyor. Fakat bu kısım, aynı zamanda en değişken olan bölgelerden biri. HA’nın baş kısmı, yıldan yıla sık sık mutasyon geçiriyor ve yeni aşıların geliştirilmesini gerektiriyor.
Araştırmacılar, daha evrensel olması ve vücudu HA’nın daha düşük değişkenlik sergileyen sap kısmına karşı antikor üretmek üzere harekete geçirmesi için deneysel inflüenza aşıları tasarlamış. HA’nın bu bölgesi, inflüenzanın viryonu ile HA’nın baş kısmı arasında bir kök gibi uzanıyor. Bu evrensel grip aşılarından bazılarıyla şimdilerde ilk klinik deneyler yürütülüyor.
Kaynak: Scripps Araştırma Enstitüsü. Çeviren: Ozan Zaloğlu.