13 Kasım Cuma Günü Rekor Derecede Yakından Geçen Asteroit, Gelene Kadar Fark Edilmemiş

0
Fotoğraf: Terry Virts/NASA

Alçaktan uçan bir uzay kayası, geçen Cuma günü (duruma uygun olarak 13’ncü Cuma) rekor kırmış ve Güney Pasifik üzerinde 400 kilometre alçaktan geçmiş.

Asteroit, Hawaii’de yer alan Mauna Loa Gözlemevi’ndeki Karasal Etkili Asteroidler için Son Uyarı Sistemi (ATLAS) gözlem programıyla ve 14 Kasım Cumartesi sabahının ilk saatlerinde; yaklaştıktan sadece 15 saat sonra tespit edilmiş. Hızlı hareket eden cisimlerde, böyle durumlar olağan görülüyor; özellikle de Güneş’e bakan kör noktamızdan Dünya’ya gelen bu gibi asteroitlerde…

2020 VT4 ismini taşıyan asteroidin, 5-10 metre genişliğinde olduğu (küçük bir ev kadar) tahmin ediliyor. Dünya, asteroitle aynı günberi noktasını sadece 20 saat arayla ıskalamış.,

2020 VT4’ün asteroidinin keşif görüntüleri. ATLAS/Larry Denneau

Bu durum, Dünya’nın yakınından geçen gök taşı dışı asteroitlerde bir rekor niteliği taşıyor. Bu rekor, 2020 QG asteroidinin 16 Ağustos’ta Dünya’nın 3.000 kilometre yakınından geçmesiyle bu yıl zaten kırılmıştı.

10 Ağustos 1972 gününün öğleden sonrasında, hızla geçen parlak bir cisim videoya kaydedilmişti. ABD’nin Wyoming eyaletindeki Grand Teton Dağları’nın üzerinde gündüz vakti parlak bir alev topu haline gelen cisim, daha sonra atmosferden çıkıp gitmişti.

Bir diğer yeni rekor ise 2008’in Ekim ayında kırılmış ve gökbilimciler, 4 metre boyutundaki 2008 TC3 asteroidini çarpışmadan 19 saat önce tespit etmişlerdi. Asteroidin parçaları, iki ay sonra Sudan’un kuzeyindeki Nubian Çölü’nde bulunmuş ve 2008 TC3, çarpışmadan önce ve sonra belgelenen ilk asteroit haline gelmişti.

David Dickinson/Universe Today. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz