3B Olarak Basılan Yeni Yumurtalıklarla Fareler Canlı Doğum Yaptı

0

Üç boyutlu (3B) organ basılmasının en büyük amacı, gerektiğinde herhangi bir insan için üretilebilmesidir. Ve buna oldukça yakınız. Araştırmacılar geçtiğimiz birkaç onyıldır laboratuvarda organ yetiştiriyorlar; ve başarılı bir şekilde bazılarını insanlara nakledebildiler. Ama bu henüz rutin bir iş haline gelemedi. Nature Communications dergisinin sayfalarında çıkan bir habere göre, araştırmacılar 3B basılmış yumurtalıklar yetiştirmek için yeni bir teknik geliştirdiler. Bu yumurtalıkları taşıyan fareler canlı doğum yapabildiler. Araştırmacılar daha fazla çalışmayla, bu tekniği veya bir benzerini kullanarak kadınlarda kısırlığın giderebileceğini söylediler.

 

3B basılı yumurtalıklar, tam olarak gözünüzde canlanan şey olmayabilir. Araştırmacıların kullandığı teknik şu şekilde işliyor: İlk olarak, içinde hücreleri tutan ve vücudun içinde nihayetinde kırılan, çözünebilir 3B bir iskelet bastılar. Ardından farelerin, yumurtalıklarda doğal olarak bulunan yumurta üreten folikül hücrelerini iskeletin içine yerleştirdiler ve cerrahi yöntemlerle iskeleti farenin içine koydular. Yeni folikül hücreleri, dişi farelerin yumurtlamasına ve sonunda da canlı doğum yapmalarını sağladı.

 

Bu son derece muhteşem, ama tamamen yeni bir teknik değil. Önceki çalışmalarda, farelere yumurtlayabilmesi için folikül hücreleri başarıyla nakledilmişti ve araştırmacılar canlı yavrular ile sonuçlandığını bildirmişlerdi. Ama önceki çalışmalarda, folikül hücreleri, bir arada kalabilmeleri için jel benzeri bir maddeyle sarmalanmışken, yeni teknikte 3B basılmış iskelet kullanılıyor. İskeletin içine girdiklerinde, folikül hücreleri daha dayanıklı ve kontrol altında oluyor; araştırmacılar bunun hücrelerin hayvanın içinde hayatta kalmasına yardımcı olup olmayacağını görmek istediler.

 

Buldukları şey, diyor Northwestern Üniversitesi’nde malzeme bilimi araştırmacısı ve araştırmanın eş yazarı Ramille Shah, iskelet mimarisinin daha karmaşık yapısının hücreler için daha dayanıklı bir temele izin verdiğidir. Ayrıca bu dayanıklılık sonuca ulaştırdı. Folikül hücreleri, 3B basılı iskeletin içindeyken daha önceki girişimler sırasında olduğundan daha iyi hayatta kaldılar.

 

İnsanlar için tüpte dölleme tekniklerinin geleceği için bu iyi bir haber. Ancak bu herşeyin tamamlandığı anlamına gelmiyor. Çünkü bu, bu türdeki ilk çalışmaydı ve araştırmacıların insanlar üzerinde güvenle deneyebilmeleri için daha çok çalışma yapmaları gerekiyor. Ama tabii bu ileriye doğru atılmış bir adımı gösteriyor. Tabii ki, gerekli bir adım. Araştırmacılar bu tekniğin, kısırlığa yol açan çocukluk kanserlerinin tedavisinde zarar gören yumurtalıkların canlı kalmalarına yardımcı olabileceğini umduklarını söylüyorlar. Gelecekte, 3B olarak basılmış yumurtalıkların vücut içerisinde ne kadar süre canlı kaldıklarını ve en büyük amaç olan, işlevlerini hayat boyu sürdürüp sürdüremediklerini saptamaları gerekecek, diyor Shah. Şimdilik, yine de bu çalışma alandaki diğerleri için önemli bir basamak oldu. Eğer bu yeni mimari iskelet gerçekten en başarılı olansa, o zaman gelecekteki çalışmalar onun nasıl geliştirileceğine odaklanabilir ve onu daha da etkili yapabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz