Google Haberler’de gördüğünüz her çalışmaya inanmayın.
Uykuya dalmakta zorlanıyorsanız ve hayatta bir amacınız olursa, bunu bilerek rahatlarsınız. Belki de bu doğru değildir. Kaygı uyandıran düşünce aslında uykunuzu zorlaştırır. Bazı nörologların uykusuzluğunuza bir çözüm olarak “amaç” tavsiye etmelerini durdurmak lazım.
Saçma gelebilir ama şüpheli bir durum var ortada. Hayatınızdaki amacınızı bulduktan sonra hayaller diyarına doğru sürüklenmeye ilişkin çok eski başlıkları görmüş, hatta bu konudaki makalelerden bazılarını okumuş bile olabilirsiniz. Öyleyse, tüm bu söylediklerimizin arkasındaki asıl çalışma hakkında konuşalım.
Üç nörolog, bir amaç duygusunun varlığının daha iyi uyku kalitesi ile ilişkisi olup olmadığına karar vermek için, Northwestern Tıp Okulu’yla, Google Haberler başlıklarını takip etti. Sonuçlar, Uyku Bilimi ve Uygulaması’nda yayımlandı. Bu çalışma çok sayıda istatistiksel analiz içermekle birlikte, temelde iki şey üzerinde duruyor: bir kişinin yaşamında bir amaç olup olmadığını ölçmeye çalışan bir anket ve uyku kalitesini ölçmeye çalışan bir anket. Her ikisi de kendinden raporlamaya dayanıyor, yani deneklerin kendilerini değerlendirdikleri ve dolayısıyla ön yargılı oldukları anlamına gelir. Uyuduğunuz saati hep hatırlıyor musunuz ve uykuya dalma hissinizi ölçmek için tasarlanmış bir ankette dürüst olacağınıza emin misiniz? Ama hey, belki de bu çalışmadaki herkes kendileri hakkındaki her şeyi doğru rapor etti. Araştırmacıların istatistiksel açıdan neredeyse hiç bir şey bulamadığı küçük bir sorun var.
Evet, ekip, bir amaçları olduğunu bildiren kişilerin de daha iyi uyku uyuduklarını belirttiklerini bulmuşlar. Ve evet, teknik olarak bir yıl sonra, bir miktar mantıklı düşünen insan, biraz uyku kalitesi kazandıklarını keşfettiler. Ancak, temel çalışmadan iki ya da üç yıl sonra herhangi bir etki kalmadı, ki bu biraz şüpheli görünüyor. Eğer bir amaca ulaşırsanız ve bu sizi daha iyi bir uyku moduna geçirirse, kesinlikle bu etki sürer, değil mi? Görünüşe göre öyle değil.
Ancak bunun içinde başka bir katman daha var. Hayatta bir amaçla sizi daha iyi uyuyan biri haline getirirsek, bir grupta daha fazla amaç sahibi olanların daha yüksek uyku kalitesine sahip olmasını beklersiniz. Bilimsel terimlerle, bunu ölçmeye varyans diyoruz. Uyku kalitesini ve “amaç duygusu” nu ölçerseniz, insanlar arasındaki uyku kalitesindeki varyansın büyük bir yüzdesini hesaplarsanız, bu, amaç duygusunun (veya eksikliğinin) uykuyu önemli ölçüde etkilediğinin oldukça iyi bir göstergesi olur.
Peki bu çalışmada uyku kalitesinde ne kadar varyansın amaç duygusu ile oluştuğu tahmin edildi? Yüzde 4.3. Yazarlar, bulgularının potansiyel sınırlamalarını tartıştıkları makalenin son paragrafında bunu belirtiyorlar. Çalışma grubunun çoğunun yüksek eğitimli olması ve bu nedenle iyi sağlık hizmetlerine ve sağlıklı seçimler yapmak için gerekli olan bilgi ve kaynaklara erişmesi muhtemeldir. Başlamak için oldukça kaliteli uyku da çekmişlerdir. Yüksek öğrenim düzeyi ve sosyo-ekonomik durum (şimdiden el ele gidiyor), sağlıklı diyetler ve daha iyi uyumanızda yardımcı olan egzersizler gerekiyor, bu şeyler yaşlı kimseler için özellikle geçerlidir. Çalışmanın yalnızca yaşlılar üzerinde yoğunlaştığından bahsetmeliyiz, sonuçta evrensel olarak uygulanabilir olsa da, bulguları yaşlı bir denek için geçerli. Siz genç asiler amaçsız devam edebilirler.
Ancak, çalışmanın tüm sonuçlarına baktığınızda hayatta bir amaç duygusunun bulunması, sizin uyumanızda itici bir faktör olmadığı açık bir gerçektir. Sizin için önemli olanı gerçekten araştırmak için zaman ve kaynaklara sahip olan türden bir insansanız ve büyük resimde sizi mutlu edecekleri bulabilen bir kişiyseniz, zaten zengin ve sağlıklı olan birisinizdir de.
Mali sektörde çalışıyorsanız, uzun saatler boyunca ya da birden fazla işle uğraşıyorsanız, daha derinlerde amacınızın ne olduğunu düşünerek çok fazla zaman harcamazsınız. Ayrıca iyi uyku olasılığınız daha düşüktür. Aynı şey, aile içi sıkıntılarla uğraşmak, ırkçılığa maruz kalmak ya da size karşı istiflenmiş bir sosyal merdiveni tırmanmaya çalışmak için de geçerli. Rahat bir yatak ya da uygun ısıtma ve havalandırma yapmak için çok fakirseniz, güzel bir uyku da almazsınız. Gerçekten, çalışmanın sonuçları “daha iyi uyku çeken kişilerin hayatta bir amaca sahip olma olasılığı daha yüksek” olarak belirlenmelidir. Daha da iyisi, “daha iyi uyuyan insanlar genellikle daha kolay yaşıyor”.
Çalışmayla ilgili tüm sorunları tartışsaydık bile, bir yararı olmayacaktı. Yaşamdaki amacını nereden buluyorsun? Bunu, çok daha fazla endişe duyduğunuz sorunlarınızla hayatınızın geri kalanında baş etmek için yapmanız gerekmiyor mu? Ve eğer mutluluğu bulmayı başarsanız bile yatak odanız çok sıcaksa, yine de yorganı atıp döneceksiniz. Hayatta amacınızı bulmak istiyorsanız kendinize daha fazla güvenin – mutlu bir kişi olmanıza yardımcı olacaktır. Sadece bu sayede daha iyi uyumayı beklemeyin.