Amerika’daki Babunlar, Araştırma Laboratuvarından Kaçmak İçin Nasıl Bir Plan Yaptı?

1

4 babun, bir fıçı ve bir hayal.

ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan bir biyomedikal araştırma kurumunda, hayvanların ne kadar yaratıcı olduğunu gösteren çok güzel bir olay yaşandı. Babunlardan oluşan bir ekip, tesisten kaçmak için beraber çalışarak kısa bir süreliğine de olsa özgürlüğün tadına baktı. Ancak babunlar, sonunda yeniden yakalandılar.

Cumartesi günü San Antonio şehrindeki Teksas Biyomedikal Araştırma Kurumunda (TBRI) gerçekleşen toplu firar, 208 litrelik mavi renkli varilin zekice kullanılması sayesinde mümkün oldu.

Ancak varilin içine saklanmadılar. Firariler varillerini bir basamak olarak kullanarak, çitin duvarlarından tırmandılar.

Yaklaşık 1.100 tane hayvana ev sahipliği yapan tesisteki yetkililer, kaçış girişiminden öğleden sonra haberdar oldular. Yetkililer, babun takımının çitle çevrili alanda bulunan varillerden birini çevre duvarların yan tarafına yanaştırdığını ve bunu kullanarak kaçtığını anladılar.

Babun çiti (TexasBiomed/YouTube)

Çitle çevrili alana daha birkaç ay önce konulan bu varillerin, hayvanların yiyecek arama içgüdü ve davranışlarını teşvik ederek ‘zenginleştirici nesne’ görevi görmesi ve babunlar bu nesneleri yuvarladığı zaman, onlar için yiyecek bırakması gerekiyordu.

Ancak tüm bu varil yuvarlama olayının, atıştırma isteğinden daha fazlasını canlandırmış olması muhtemel.

TBRI sözcüsü Lisa Cruz, Gizmodo‘ya konuşarak “Bunlar çok akıllı hayvanlar” diyor.

“Varilin nasıl dikeldiğini tam olarak bilmiyoruz, ancak bir şekilde dikelmiş ve çit duvarına yeterince yakın bir mesafede, doğru bir noktada durmuş. Babunlar da üstüne çıkıp dışarı atlamışlar”

“Bitişikteki en yüksek noktaya tırmanmak, onların doğal eğilimi.”

Olay sırasında dört babun, derme çatma merdivenlerini kullanarak 35 yıllık çitin duvarlarına tırmanmış ve duvarlar, hayvanların yardım almadan tırmanmasını önlemek amacıyla içe doğru eğimli şekilde yapılmış.

Firariler tepe noktaya ulaştıklarında, galiba ekipten biri pişman olmuş ve kendi isteğiyle çite geri dönmüş.

Diğer üç kaçağın böyle bir vicdan azabı yokmuş ve sonunda birinci engel kadar heybetli olmayan ikinci engeli de (kurumun çevresindeki çiti) aşıp yola çıkmışlar. Yoldan geçen motorcular ve yayalar, onları görüp şaşkınlığa uğramışlar.

 

Dört babun, Cumartesi günü San Antonio biyomedikal araştırma tesisindeki çitlerinden kaçmış. Daha sonra bir kadın, araştırmacıların Teksas otoyolunda koşarak babunları kovaladığını görmüş.

Yapılan bir açıklamaya göre babunların hepsi güvenli bir şekilde getirilmiş.

Görgü şahitlerinden biri olan Jannelle Bouton, KSAT News haber sitesine konuşarak, kaçan hayvanlardan birini “kürkü vardı ve kahverengi renkliydi ve epey büyüktü” şeklinde betimliyor.

“[Kurumda çalışan kişilerin] telaşlandığını söyleyebilirdiniz çünkü ona zarar gelmesini istemiyorlardı ve onu tecrit etmek için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorlardı ancak kendisini bunu bilmiyor.”

TBRI’nin hayvan kurtarma takımı, 20 dakikalık bir kovalamacadan sonra üç babunu tamamen yakalamayı başardı. Tesis, babunların hepsinin hazır ve nazır durumda olduğunu ve “eşi görülmemiş bu olay” esnasında hiçbirinin zarar görmediğini onayladı.

Tesis ayrıca, hayvan kurtarıcılarının giydiği maskelerin, babunları insanlardan bulaşacak hastalıklardan koruma amacı taşıdığını açıkladı (insanları korumak için değildi), çünkü olaya karışan hayvanlar, şu an herhangi bir tıbbi araştırmada yer almıyorlar.

Bunu bilmek güzel ve firar esnasında bu babunların hiçbirinin zarar görmemiş olması harika, ancak pek çok insanın hayvan deneyleri konusundaki ahlâki endişeleri göz önüne alındığında, yaşanan maymunlukların mutlu sonla bitmesine herkes ikna olmuş değil.

Cerrah Eugene Gu, Twitter’da “Bu durum yürek parçalayıcı” diye yazıyor.

“Özgürlüklerini kendileri kazandılar. Bırakalım ve bir barınağa gitsinler. Bazı hayvanlar bu duruma maruz kalmak için çok duyarlılar.”

 

 

 

 

ScienceAlert

 

Hayvanlar, Düşündüğümüzden Çok Daha Zekiler

FDA, Hayvan Deneylerini Küçük Bir Çip İle Değiştirebilecek Bir Anlaşma Yaptı

1 Yorum

  1. Beyin İltihabının Nedenleri

    Beyin iltihabı kendisini çeşitli şekillerde belli eder. Farklı çeşitlerdeki mantar, bakteri, beyin-beyin zarı, asalaklar iltihabı meydana getirebilir. Fakat ensefalit terimi sadece virüslerin sebep olduğu iltihaplar için kullanılmaktadır. Merkez sinir sistemindeki akut virüs iltihapları genel olarak şu şekilde sınıflandırılmaktadır: Akut beyin iltihabı beyin dokusunu ilgilendirmektedir. Enfeksiyonun ardından beyin-omurilik iltihabı bir enfeksiyonun komplikasyonu olarak kendini belli eder. Günümüzde bazıları mevsimlerle ilgili özellikler gösteren 40?tan fazla virüs merkez sinir sistemi enfeksiyonlarından sorumlu tutulmaktadır

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz