İngiltere’deki gökbilimcilerin önderliğinde çalışan bir araştırma takımı, Eylül ayında Venüs’ün kalın bulutları arasında fosfin kimyasalı tespit ettiklerini duyurmuştu. Dünya tabanlı iki radyo radyo teleskobuyla yapılan gözlemlere dayanan bu tespit, pek çok Venüs uzmanını heyecanlandırmıştı. Dünya’nın atmosferi, yaşamın üretmiş olabileceği ufak miktarlarda fosfin içeriyor. Venüs’teki fosfin haberi, “cehennem yeri” şeklinde adlandırılan bu gezegenin asitli bulutlarında bir şekilde yaşam barındırabileceği dedikodularına yol açmıştı.
Venüs’te Mikrobiyal Yaşam mı Var? İşte, Büyük Keşif Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Ortaya atılan o ilk iddiadan bu yana diğer bilim takımları, bu fosfin tespitinin güvenilirliğine şüpheyle yaklaşmıştı. Şimdiyse Washington Üniversitesi’nde çalışan bilim insanlarının önderlik ettiği bir araştırma takımı, Venüs’ün atmosferindeki şartları barındıran kuvvetli bir model kullanarak, başlangıçtaki fosfin iddiasının altında yatan radyo teleskobu gözlemlerini yeniden ziyaret etmiş ve kapsamlı şekilde tekrar yorumlamış. Astrophysical Journal bültenine kabul edilen ve Pazartesi günü önbaskı sitesi arXiv‘e gönderilen makalede araştırmacılar, İngiltere’nin öncülüğündeki grubun muhtemelen hiç de fosfin tespit etmediğini aktarıyor.
WÜ gökbilim profesörü ve eş yazar Victoria Meadows şöyle söylüyor: “Veriler, Venüs’ün bulutlarında fosfinden ziyade alternatif bir hipotezle uyum gösteriyor: Sülfür dioksit tespit etmişler. Venüs’ün atmosferinde en yaygın bulunan üçüncü kimyasal bileşen olan sülfür dioksit, bir yaşam işareti şeklinde düşünülmüyor.”
Bu yeni çalışmanın ardındaki takımda NASA’nın Caltech tabanlı Jet İtiş Laboratuvarı, NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi, Georgia Teknoloji Enstitüsü, NASA Ames Araştırma Merkezi ve Riverside – California Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları da yer alıyor.
James Urton/Washington Üniversitesi. Ç: O.