Buruşuk parmakları anlamak için çıkılan yolculuk, adli tıpta çeşitli uygulamalara yol açabilir.
Havuzda veya denizde yüzmekle geçen uzun bir gün genelde aç bir karınla, ideal olarak yanıksız bir ciltle ve buruşuk parmaklarla son bulur. Görünüşe göre ellerimiz uzun süre suda kaldıktan sonra oluşan o buruşuk desenler de parmak izlerimiz gibi tutarlı. Bu ay Journal of the Mechanical Behavior of Biomedical Materials bülteninde yayımlanan bir çalışmaya göre suya birden fazla defa daldırıldıktan sonra bile aynı kalıyorlar.
Avuç içlerimizdeki ve ayak tabanlarımızdaki deri (veya pürüzsüz cilt) kılsızdır ve etrafımızdaki çevreyi hissetmede rol oynar. Kılsız cilt, cildimizden beynimizin okuyabileceği elektriksel darbeler şeklinde sinyaller gönderen tonlarca reseptör barındırır. Kendisi aynı zamanda suya uzun süre maruz kaldığı zaman kırışan cilttir. Deri altındaki damarlar büzülerek bu kırışıklıkları meydana getirir.
Binghamton Üniversitesinde çalışan biyomedikal mühendisi Guy German ile kısa süre önce üniversitenin biyomedikal mühendislik bölümünden mezun olan Rachel Laytin, bu kırışık desenlerin neden değişmediğini anlamak için deneklerin parmaklarını 30 dakika boyunca suya daldırmış. Fotoğraflarını çektikleri bu daldırmayı, en az 24 saat sonra aynı koşullar altında tekrarlamışlar. Görüntüleri karşılaştıran araştırma takımı, her iki daldırıştan sonra aynı ilmek ve tümseklerin ortaya çıktığını keşfetmiş.
[İlgili: Parmaklarımız suda neden buruşuyor? Cevap ciltten çok daha derin.]
“Damarların konumları çok değişmiyor; biraz geziniyorlar ama diğer damarlara göre oldukça sabitler” diyor German bir açıklamada. “Bu durum, buruşuklukların aynı şekilde oluşması gerektiği anlamına geliyor ve biz de böyle olduğunu kanıtladık.”
Ayrıca ilginç bir yan keşif daha olmuş.
“Parmaklarında orta sinir hasarı olan insanlarda buruşukluk oluşmadığını duyduk” diyor German. “Öğrencilerimden biri bize, ‘Parmaklarımda orta sinir hasarı var’ demişti. Bu yüzden onu test ettik; hiç kırışıklık olmadı!”

Bu dinamiğin anlaşılması, adli tıpta bazı fiili uygulamalar getirebilir. Suya uzun süre maruz kaldıktan sonra bulunan vücutların tanımlanmasıyla suç mahallinde parmak izi alınmasında kullanılabilir. German’ın İngiltere’de emekli bir polis memuru olan babası, kolluk kariyeri esnasında söz konusu güçlüklerin bazılarıyla karşılaşmış.
“Biyometrik ve parmak izleri beynime bütünleşik durumda” diyor German. “Her zaman bu tür şeyleri düşünüyorum çünkü büyüleyici geliyor. Kendimi şekerci dükkanındaki bir çocuk gibi hissediyorum çünkü burada bilmediğim çok miktarda bilimsel şey var.”
Yazar: Laura Baisas/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.