Bilim Seven ve Kurgu Aramayan Arkadaşlarımız İçin;
Hediye alınacaklar listemizdeki en bilgili kişi bile her şeyi biliyor olamaz. Bilim açlığı çeken arkadaşlarımıza, oyalanıp beyinlerini eğlendirecekleri (bazen de onları kızdıracak), bilimsel konularda yazılmış kitaplar verelim. Arkadaşlarımız eğer bilim kurgu aşığıysa dergimizde daha önce onlar için de bir liste yayınlamıştık.
Acaba tavuğun tadı bir daha tavuk gibi olabilecek mi? Maryn McKenna, antibiyotiklere ve günümüz tavukçuluğunu oluşturan modern yetiştiricilik dünyasına derinden bir dalış yapıyor. Büyük Tavuk kitabı, bir yandan gıda sistemimizi masaya yatırırken öte yandan da bize umut veriyor.
Fabrikalar, buralarda çalışan genç kadınlara yeni bir hayat ve parlak bir fırsat sunmuştu, ışıltılı radyum boyalarla kol saatlerinin yüzlerini dikkatlice boyuyorlardı. Öyle bir ışıltı ki, giysilerine, derilerine işlemiş ve sonunda ölmelerine sebep olmuştu. Amerikan tarihinin az bilinen bu bölümü, Kate Moore tarafından Radyum Kızlar kitabında ele alınmıştır.
Geleceğinizi size gösterebilecek kristal bir küreniz olmayabilir, ama elimizde Kelly ve Zach Weinersmith’in yazmış olduğu Pek Yakında kitabı var. Kelly, kitabın bilimsel kısmıyla ilgilenirken, Zach, Saturday Morning Breakfast Cereal (Cumartesi Sabahı Kahvaltı Gevreği) internet dergisi karikatüristi. İkisi birlikte, yakın geleceği ve bizi buradan oraya götürecek olan teknolojiyi keşfe çıkmışlar. Kitap tanıtımını buradan okuyabilirsiniz.
Ölüm hakkında konuşmak illa ki sinir bozucu olmak zorunda değil. Bir Bakmışsın Ölmüşsün, bir kara delik veya volkanda ölmenin nasıl bir şey olabileceği konusunu irdeliyor. Aslında karamsar olan bir başlığa eğlenceli bir bakış açısı getirmiş.
Eugenia Cheng’in Sonsuzluğun Ötesi kitabında, puf böreği bize matematik hakkında çok şey öğretebilir. Sonsuzu, faydalı grafikler, formüller yardımıyla ve anlaşılır bir dil kullanarak incelemiş.
Buluttan oluşan bir şehir nasıl oluyor da ayakta kalıyor ya da ışın kılıcından geçirme nasıl gerçekleşiyor? Eğer siz de bir kez olsun Star Wars’da fiziğin nasıl işlediğini merak ettiyseniz, bu kitabın neden çekici olduğunu anlayabilirsiniz. Patrick Johnson, Star Wars Fiziği: Çok Çok Uzaktaki Bir Galaksinin Altında Yatan Bilim’de bize bunu açıklıyor, uzaktaki galakside neler olduğunu ve bizimkinden farklı yönlerini inceliyor.
FedEx, büyük bir depreme karşı hazırlık yapıyor, ama ülke genelinde pek çok yerde, deprem tehdidi, daha ciddi endişeleri de beraberinde getirmektedir. Kathryn Miles, hepimizin karşı karşıya olduğu devasa riski Deprem Kuşağı: Amerika’da Gerçekleşecek Bir Sonraki Yıkıcı Depreme Doğru İlerlerken kitabında gözler önüne sermiş.
Karmaşık fizik konusunda okulunu okumadan bilgili görünmek mi istiyorsunuz? Neil deGrasse Tyson’un Acelesi Olanlar İçin Astrofizik kitabı sizin bu ihtiyacınızı karşılayabilir. Tam olarak neye benziyor derseniz; basit bir dil kullanmış ve sıra dışı kavramları çok sevimli ve kolay anlaşılır bir şekilde ortaya koymuş.
Hiç gece gökyüzüne bakıp cennetin hangi kısmının size göz kırptığını merak ettiniz mi? Gece Gökyüzünde Görülmesi Gereken 100 Şey kitabında, Dean Regas, gezegenleri, yıldızları ve üzerimizde gezen diğer şeyleri tanımlamamızda bize yardımcı oluyor. Bu rehber ayrıca, her bir öge için bir miktar genel bilgi veriyor ve belirlemenin ne kadar kolay ya da zor olacağını açıkça söylüyor.
Gen düzenleme teknolojisi CRISPR, bulunmasından bu yana geçen bir kaç yıl içerisinde sahayı kökten değiştirdi. Yaratıcılıkta Dönüm Noktası kitabının yazarı Jennifer Doudna (teknolojinin bulunmasına da katkı sağlayanlardan biri) ve çalışma arkadaşı araştırmacı Samuel Sternberg, tekniğin nasıl keşfedildiğini ve şimdi tekniği kullanıma sokarken karşı karşıya kalınan karmaşık sorunları anlatıyorlar.
Cenaze levazımatçısı Caitlin Doughty kültürler ve teknolojiler boyunca, ‘iskelet çiftliklerinden’ krematoryumlara (ölü yakma yerleri), mumyalama ritüellerine, ölüme bakış açımızı sorguluyor. Yazarın ölüme karşı büyük bir ilgisi var ve arkadaşınız Buradan Sonsuzluğa kitabını okuduktan sonra muhtemelen onun da olacaktır.
Çabuk İyileş kitabında Jennifer Wright, tarih boyunca gelmiş geçmiş en baş belası veba hastalıklarından bazılarını ve her yerde öldürücü salgın hastalığa direnen cesur insanları incelemiş.
Vücuda biyolojik saldırıların çok yaygın olduğu bir dünyada, iyi bir savunmanız olsa iyi olur. Bağışık kitabında Catherine Carver sizi, kendi bağışıklık sisteminize doğru bir tura çıkarıyor, bu tura büyük zaferleriniz ve zaaflarınız da dahil.
Sahada kertenkele keşif hikayeleri ile donatılmış olan Tuhaf Kaderler kitabı, bizim fareden, mikroba, dikenli balığa, popülasyonlarda evrimsel değişimlerin nasıl meydana geldiği hakkındaki düşüncelerimizi inceliyor. Bu kitabı hayatınızdaki bahçe biyoloğuna alın.
Psikoloji kursları eğlenceli olabilir, ama Grady Klein ve Danny Oppenheimer’ın yazdığı, Psikoloji: Karikatürlü Anlatım kitabı kadar olamazlar. Her ne kadar Psych 101’den (Dünya çapında yaygın olarak okutulan bir psikoloji ders kitabı) kaçmışsanız bile, yine de size kafalarınızın içinde neler olup bittiğine dair kolay ve eğlenceli bir anlatım sunuyor.
Günümüzde hemen hemen her gün bir roket havalanıyor, ama çok uzak olmayan bir gelecekte bu fırlatmalar daha da artacak. Dünya Uzay Hava Limanı kitabında, Joe Pappalardo bizi dünya üzerinde, gelecek kalkış sahalarına götürüyor ve uzay hava limanlarının bizi yıldızlara uçurmak için nasıl inşa edildiklerini açıklıyor.
Akvaryumlarda bulunan ışıklandırılmış deniz anası tankları kadar huzur verici başka bir görüntü belki de yoktur. Omurgasız kitabında Juli Berwald bizi işin içine sürüklüyor, bu acayip ve muhteşem canlıların bilimsel keşifleri ile ilgili inceleme yazısını açığa çıkararak okuyucu ile buluşturuyor.
Kesinlikle Dünya’nın sonu geliyor gibi görünebilir, gelin bunu derinlemesine inceleyelim. Yaşanmış Kıyametler kitabında Peter Brannen, çoktan gerçekleşmiş kıyametleri araştırıyor ve volkan patlamalarından iklim değişikliklerine kadar her şey nedeniyle Yerküre’nin geçmişinde yaşanan toplu yok oluşları inceliyor.
Su Mutlaka Gelecek kitabında Jeff Goodell, artan deniz seviyelerinin nasıl şehirleri ve kasabaları batmakla yüzmek arasında tercih yapmaya zorlayacağını ele alıyor.
Muhtemelen Elizabeth Smith Friedman’ı daha önce duymamışsınızdır. Ama eğer tarih, şifre kırma ve istihbarat konularını seven bir tanıdığınız varsa, onu mutlaka Jason Fagone’un Şifrelerin Hakkından Gelen Kadın kitabı aracılığıyla Friedman ile tanıştırmalısınız. Kitap, Shakespeare analiz ederek işe başlayan ama şifre çözmeye yönlenen ve Birinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan devlet istihbarat teşkilatlarında şifre çözücüleri eğiten bir kişinin hayatını anlatıyor.
Yaşamış Herkesin Kısa Tarihi kitabında genetikçi Adam Rutherford, insan tarihinin ilk kökenlerinden günümüze kadar uzanan karmaşık sürecinden detaylar ortaya çıkarmak amacıyla DNA’mızın şifrelerini çözüyor. Soy ağacı ile ilgilenen bir kişiye hediye edilebilir.