Binlerce Tür, Kitleler Halinde Kutuplara Kaçıyor ve Bir Kalıp Ortaya Çıkıyor

0
ABC Avustralya

Küresel ısınmanın, dünya çapındaki pek çok hayvanı normal yaşam alanlarından kaçmaya zorladığını biliyoruz; fakat yapılan etraflı bir analiz, deniz türlerinin karadakilere kıyasla kutuplara altı kat daha hızlı gittiğini gösteriyor.

Hakem denetiminden geçmiş 258 çalışmayı bir araya getiren araştırmacılar; 12.000’den fazla bakteri, mantar, bitki ve hayvan türünde görülen 30.000’den fazla doğal yaşam alanı değişimini karşılaştırmış.

Bunun sonucunda ortaya çıkan ve BioShifts adı verilen veritabanı, kendi türündeki ilk kapsamlı analiz olma özelliğini taşıyor. Veritabanı, insanların kendi araştırma önyargıları yüzünden sınırlı olsa da; eldeki veriler, denizde yaşayan türlerin kara hayvanlarına kıyasla küresel sıcaklık değişimlerini çok daha yakından takip ettiğini kesin şekilde gösteriyor.

Elbette karada yaşayan türler, gezegen ısındıkça kutuplara daha çok yaklaşsa da; yazarların belirttiğine göre bu değişim, “özellikle sıcak iklimli bölgelerde, beklenenden çok daha yavaş bir hızda gerçekleşiyor.”

Yapılan inceleme çalışmasında, yüzergezerlerin yılda 12 metreden fazla yukarı çıktığı bulunurken; sürüngenlerin ise ekvatora her yıl 6.5 metre yaklaştığı görülüyor.

Bazen pek çok hastalık taşıyan böceklerin ise, her yıl 18.5 kilometre kutuplara doğru gittiği bulunmuş. Suda yaşayan hayvanlar kutuplara doğru yılda ortalama 6 kilometre giderken, karada yaşayan hayvanların ise yılda ortalama 1.8 metre hareket ettiği keşfedilmiş. Isı, havaya kıyasla suda 25 kat daha etkili iletiliyor ve karadaki pek çok hayvan, istediği zaman vücut ısısını kolaylıkla düzenleyebiliyor.

Carly Cassella/ScienceAlert. Ç: O.Z.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz