Bir Google Şirketi Zika İle Mücadele İçin 20 Milyon Sivrisinek Salıyor

0

Çivi çiviyi söker.

Verily, doğal şekilde ortaya çıkan ve sivrisinekleri kısırlaştıran bir bakteriyle işlem görmüş milyonlarca erkek sivrisineği Fresno şehrinde salıyor. Bu, ABD tarihinde buna benzer en büyük alan deneyi olmasının yanında, Zika virüsü ve dang hastalığı ile mücadelede büyük bir çabanın parçası.

Google’ın ebeveyn şirketi Alphabet‘in hayat bilimleri kolu olan Verily, otomatikleştirilmiş bir laboratuvarda her hafta yaklaşık bir milyon sivrisinek yetiştiren bir robot oluşturdu.

Bunları kullanarak, doğal şekilde ortaya çıkan Wolbachia bakterisi ile işlem görmüş kısır erkek sinekler üretiyor ve kendi özel tasarımlı makineleri ve algoritmalarını kullanarak sivrisinek üretimini artırıyor. Kısırlaştırılmış 20 milyon sivrisineğin ilk grupları, halihazırda Kaliforniya’nın Fresno ilçesinde salındı.

Verily geçen Ekim ayında dang hastalığı ve Zika virüsü gibi sivrisinek kaynaklı hastalıklarla mücadele girişimini duyurmuştu. Verily’nin girişimi, erkek sivrisinekler insanları ısırmadığı için sadece erkeklerin salındığını temin etmek amacıyla otomatik hale getirilmiş bir cinsiyet sınıflandırma işleminden faydalanıyor. Bunlar doğada dişiler ile çiftleştikleri zaman, yumurtalar gelişemiyor veya çatlayamıyor.

İşlem görmüş erkek haşerelerin Fresno’da salınması, şimdiye kadar ABD’de buna benzer yapılan en büyük alan deneyi. Diğer salım projeleri makine olmadan yönetilirken, Verily’nin otomatik hale getirilmiş sistemi, kısa bir zaman dönemi içinde çok daha fazla sivrisinek salmaya olanak sağlıyor.

Böylelikle bu durum daha hızlı bir cevap sunabiliyor; bu etmen, ciddi hastalıkların yayılma ihtimali olduğu zaman çok önemli.

Verily’nin kıdemli mühendisi Linus Upson, MIT Technology Review sitesine şu yorumu yapıyor: “Eğer insanlara gerçekten küresel şekilde yardım edebilmeyi istiyorsak, pek çok sivrisinek üretebilmemiz, bunları olması gereken yerlere dağıtmamız ve nüfusları çok ama çok düşük masraflarla ayarlamamız lazım.”

Upson, bu yılın sonlarına doğru Avustralya’da bir alan deneyinin planlandığını ekleyerek, “Bunun farklı türden çevrelerde işe yarayabildiğini göstermek istiyoruz,” diyor.

Verily’nin salmakta olduğu gibi değiştirilmiş sivrisinekler, ABD Çevre Koruma Dairesi (EPA) tarafından “mikrobiyal haşere kontrolü” başlığı altında düzenleniyor.

EPA tarafından 2016 yılında yürütülen bir ekolojik tehlike değerlendirmesi, bu deneyde kullanılanlar gibi değiştirilmiş sivrisineklerin diğer canlılara zarar vermeyeceğini kararlaştırmıştı.

 

 

 

 

Futurism

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz