Çin’in Uzay Lazeri Gerçek mi?

2

Yakın zamanda Optics bilim bülteninde yayımlanmış olan bir makalede, Çin Hava Kuvvetleri Mühendislik Fakültesi’nden bir yetkili uzaydaki atıkları temizlemek amacıyla üzerine lazer silahı yerleştirilecek şekilde bir uydu dizayn edilmesini gündeme getirdi. Bu uydunun lazer silahı yardımıyla ilerleyen zamanda ciddi bir sorun oluşturabilecek olan uzay atıklarını adeta bir süpürge gibi çalışarak temizlemesi öngörülüyor.

Lazerle silahlandırılmış uydular doğal olarak dikkat çekiyor. Fikri ortaya atan Quan Wen ve yardımcı yazarları da böylelikle okurlarda heyecan uyandırmayı başardılar. Fakat bu sadece reklamdan ibaret değil. Aslında gerçek ve büyüyen bir probleme işaret ediyorlar. Dünyanın yörüngesinde dolaşan yaklaşık 17852 adet yapay nesne mevcut. Bunun yanısıra 300.000 adet kadar bilyeden daha büyük uzay enkazı olduğu biliniyor. Uzaydaki yörüngesel hızın etkisiyle hareket eden bu nesnelerden kaçınmak için Uluslararası Uzay İstasyonu’nun manevra yapması gerekiyor ki oluşabilecek bir felaket önlenmiş olsun. Yani görece küçük olarak nitelendirdiğimiz nesneler çok ciddi ve üzücü sonuçlara neden olabilir.

Quan’ın araştırması kızılötesi spektrumuna yakın varsayımsal bir lazerin etkinliğine bakıyor. Saniyede ortalama yirmi lazer atışıyla hedeflenen uzay çöpünü birkaç dakika için patlatması öngörülüyor. Ortaya çıkacak olan enerji miktarı uzay çöpünün kütlesinin bir kısmını buharlaştırmak için yeterli olacaktır. Buradaki buharlaşma hayal edildiği gibi tam bir buharlaşmanın aksine bir yığının yakılması olarak düşünülmelidir. Bu kimyasal yanma sonucu oluşan kinetik enerji nesnenin yörüngesini değiştirecektir. Yörüngedeki değişiklik nesnenin hızlı bir şekilde tekrar atmosfere girmesine ve orada yanmasına olanak tanıyacaktır. Bu nedenle yerden müdahaleyle çöpü yok etmektense uydu yardımıyla atmosferik bozulmayı da işin içine katarak yok etmek çok daha mantıklı olacaktır.

Tabi şu an bu sadece bir teori. Lazer süpürgesinin etkinliğini görebilmek için öncelikle bir uyduya monte edilmesi ve yörüngeye yerleştirilmesi gerekiyor. Ayrıca uzayda silah benzeri bir teknolojiyi bulundurmayla ilgili şüphe doğuran çok da net olmayan yasal prosedürler var. Diğer taraftan teknik olarak konuşmak gerekirse bahsedilen uzay çöplerinin mülkiyeti aynı zamanda uyduların sahipleri ve bunları takip etmek kolay değil.

Diğer pek çokları gibi Çin’in uzay programı da hem sivil hem askeri uygulamalara sahiptir. ( Örnek olarak Aolong 1 uydusu robot kolu vasıtasıyla uzay çöpünü yörüngeden uzaklaştırarak uydu karşıtı sabotajları engellemektedir. ) Dolayısıyla ortaya şöyle bir soru çıkıyor : ‘’ Düşünülen lazer süpürgesi uydu karşıtı bir silah olarak kullanılabilir mi ? ‘’ Kesinlikle mümkün. Bu nedenle lazer süpürgesinin sadece ufak uzay çöplerine etki edecek kadar küçük ve düşük maliyetli olması gerekir.

2 YORUMLAR

  1. Tercümeye daha fazla özen gösterin lütfen. 2nci paragraftaki “mermer” kelimesi “marble” kelimesinin gülünç bir tercümesi. Doğru tercüme “bilye” olmalıydı. Saygın bir dergiye yakışmamış

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz