Leicester Üniversitesi ve Güney Avustralya Üniversitesi’nin yürüttüğü bir çalışmada, tip 2 diyabeti olan kişilerin hangi saatlerde uyumayı tercih ettiği değerlendirilmiş ve yatağa gidilen vakitler ile sağlıklı, etkin yaşam biçimleri arasında bir bağlantı olduğu belirlenmiş.
Çalışmada gece kuşlarının (geç yatan ve geç kalkanlar) çok fazla oturdukları ve fiziksel faaliyet seviyeleri ile yoğunluklarının düşük olduğu bulunmuş; bu durum, söz konusu kişilerin sağlığını daha fazla tehlikeye sokuyor.
Tip 2 diyabetler, büyük oranda aşırı kilo ve fiziksel haketesizliğin sonucu. Küresel çapta 463 milyon insanda veya 11 yetişkinden birinde diyabet var. Bu rakamın 2040 yılında 700 milyona çıkması bekleniyor.
1.9 milyar yetişkinin fazla kilolu olması ve bunların da 650 milyonunun obez olması endişe verici. Tip 2 diyabet ve obezliğin küresel yaygınlığı artmaya devam ederken, bu sağlık sorunlarını ortadan kaldırmanın yollarını bulmak çok önem taşıyor.
Leicester Üniversitesi’nde çalışan baş araştırmacı Dr. Joseph Henson’a göre insanların yatmayı tercih ettiği saatlerin, onların fiziksel faaliyet seviyesini nasıl etkilediğini anlamak; tip 2 diyabeti olan insanların sağlıklarını daha iyi idare etmesine yardımcı olabilir.
“Diyabetli insanların, etkin bir yaşam biçimini başlatmasına, sürdürmesine ve bunun faydalarını elde etmesine yardımcı olacak büyük çaplı müdahalelere çok ihtiyaç var” diyor Henson.
“Geç yatan ve geç kalkan insanlar için bu daha da önemli çünkü araştırmamız, gece kuşlarının erken kalkan emsallerine göre yüzde 56 daha düşük hareket ettiğini gösteriyor”
“Egzersiz, diyabetli kişiler için önemli bir rol oynuyor. Sağlıklı bir kilo ve tansiyonu sürdürmeye yardımcı olurken, kalp hastalığı tehlikesini de azaltıyor. Tüm bunlar, diyabeti daha iyi idare etmek için önemli etmenler.”
Güney Avustralya Üniversitesi. Ç: O.